Cucur crab stick
Cucur menu kegemaran keluarga kami
Buat setiap hari pun takpa
Untuk sarapan pagi, minum petang atau snek malam
Tak pernah tak habis...
Selalunya kami hidangkan dengan lebihan gulai atau sambal tumis
Paling sedap kalau sambal tumis sardin
Memang ngamm betul rasanya
Tak kiralah cucur udang, cucur bilis ataupun sekadar cucur bawang dan sayuran
Kali ni kami buat cucur crab stick
Pun sangat sedap
Kami hidangkan bersama kuah kacang dan sambal sardin
Nak makan begitu saja pun dah cukup sedap
Secukup rasa
Tanpa membuang masa kami titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka...
Hidangkan bersama kuah kacang dan sambal sardin
CUCUR CRAB STICK
Resepi : Aniza Little Kitchen
Bahan A
Digaul bersama
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung beras
1/4 sudu teh soda bikarbonat
Bahan B
1 cawan taugeh
6 batang crab stick - dipotong 1/4 inci
1/2 cawan kucai - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris
1/4 cawan isi jagung manis - kalau suka
1 biji ubi kentang - dipotong dadu ( kalau suka)
1 biji telur - dipukul sedikit
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh perasa ikan bilis kalau suka
1 1/4 cawan air bergantung pada kelembutan kuih, kalau kurang boleh tambah
Campurkan semua bahan A dan Bahan B dan gaul sebati, adunan sepatutnya sedikit keras sebab kita menggunakan soda dan telur . Kalau adunan terlalu lembut akan dikhuatiri meresap terlalu banyak minyak.
Panaskan minyak dan goreng cucur tadi hingga kekuningan. Toskan
Sedia dihidangkan bersama kuah kacang, sambal atau gulai
Tip ibu:
Untuk mendapatkan cucur yang comey, rangup diluar tp lembut didalam ..tepung hendaklah dibancuh dengan secawan air panas baru diletakkan bahan lain dan ditambah air biasa. Goreng seperti biasa.
Cadangan hidangan:
Enak dimakan bersama gulai,sambal tumis atau sos cili
Enak juga di sajikan bersama sos cili yang diletakkan sedikit mayonise
Sedap sangat dihidangkan bersama kuah kacang
Menu yang sangat mudah tapi sangat sedap
No comments:
Post a Comment