Wednesday, 31 August 2016
BUBUR KANJI ( BUBUR LAMBUK KEDAH STAIL)
BAULU KEMBOJA HAJAH SAFIAH
MASALA KAMBING
Monday, 22 August 2016
CAPATI DAN SAMBAL SARDIN
Wednesday, 17 August 2016
DALCA AYAM ATAU KAMBING ALA NASI KANDAR
DALCA AYAM ATAU KAMBING ala NASI KANDAR
Sumber : Fb Mamak Haji
Resepi : Aniza Saidin (Aniza little kitchen)
Bahan A
Direbus 45 minit atau hingga kacang kembang
1/2 kg Tulang kambing bahagian rusuk atau tulang ayam
300 gram kacang parrupu atau dhal
Air secukupnya untuk merebus
Bahan B
4 biji ubi kentang - dipotong 4
1 batang karot- dipotong 45 darjah
4 biji terung bulat - dipotong 4 dan direndam
6 biji pisang muda - dibuang kulit dipotong 3 dan direndam
Bahan C
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk kas-kas
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar rempah kari daging
Bahan D
1/2 cawan santan pekat atau susu cair - kalau suka
3 biji cili hijau - dibelah 2
2 biji cili merah - dibelah 2
3 tangkai daun pudina
Garam secukup rasa
Bahan E
Untuk tumisan
2 biji bawang besar -dihiris nipis
2 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
Bahan F
Dikisar bersama
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
Rebus Bahan A hingga empuk dan lembut, kacau sesekali untuk mengelakkan dhall hangus
Tambahkan air kalau perlu, tambahkan kentang serta karot serta Bahan C
Teruskan proses merebus hingga kentang empuk, kacau sekali sekala
Masukkan pisang dan terung dan masukkan pula Bahan D
Biarkan hingga kuah mendidih dan tutup api
Sementara itu didalam kuali panaskan minyak dan tumiskan rempah empat serangkai iaitu kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih serta buah pelaga.
Bila rempah sudah wangi masukkan bawang besar dan daun Kari kacau hingga bawang layu dan wangi baru dimasukkan Bahan F, kacau lagi hingga rempah wangi dan harum
Masukkan Bahan tumisan ini kedalam periuk rebusan dalca dan tutup periuk dengan kadar segera
Semasa menghidang kacau dalca terlebih dahulu supaya semua rempah tumisan bercampur rata dengan kuah dalca
Sedia dihidangkan bersama Nasi minyak atau Nasi putih beserta lauk sampingan seperti daging masak hitam dan ayam masak merah
Tip kami:
Terung dan pisang yang telah di potong hendaklah direndam didalam air untuk mengelakkan daripada menjadi lebam dan kehilangan
Boleh digantikan kacang dhall dengan kacang kuda
Jangan simpan kacang dhall didalam petisejuk sebab kacang tidak akan empuk apabila direbus
Boleh gunakan periuk tekanan semasa merebus untuk mempercepatkan proses memasak
Menu yang paling ngam digengkan dengan dalca ayam tadi...
Ayam masak merah
Papadom
Nasi minyak atau Beriyani
AYAM MASAK ROS
Masukkan sos cili, sos tomato dan 1 cawan air
Tuangkan susu cair atau santan pekat, kacau hingga sebati dan biarkan hingga kuahnya agak pekat
Perasakan dengan garam dan gula
Tuesday, 16 August 2016
RENDANG PADANG
SERI MUKA aka PULUT SEKAYA aka PUTERI SALAD
POPIAH BASAH
KEK PISANG LEMBAB
Oven hendaklah di panaskan 15 minit sebelum memasukkan kek
Didalam pengisar masukkan bahan A dan putar anggaran 3 hingga 5 minit hingga adunan pekat
Oven hendaklah di panaskan 15 minit sebelum memasukkan kek
Didalam pengisar masukkan bahan A dan putar anggaran 3 hingga 5 minit hingga adunan pekat
Tuangkan adunan ke dalam loyang
Hiaskan atas adunan dengan kepingan pisang yang di hiris dan chocolate chip
Bakar dalam ketuhar pada suhu 170 C selama 45 minit atau sehingga kek telah masak dengan sempurna.
Cucuk tengah kek dengan lidi untuk pastikan kek telah masak. Jika lidi keluar kering maknanya kek telah cukup masak, jika sebaliknya tambahkan lagi masa membakar.