Donut meriah
Jom buat donut...
Menu jimat dan murah
Kalau anak ramai sangat berbaloi buat donut ni
Sekilo tepung boleh dapat 70 biji kut
Kami sangat suka buat donut
Dulu anak- anak sangat suka makan donut
Sekali goreng sampai 30 biji, anak- anak soleh dan solehah boleh habiskan semuanya
Kami dah cuba pelbagai resepi donut
Dari yang guna susu segar sampai ke susu pekat manis
Dari yang guna butter sampai yang guna lemak sayuran
Semuanya ada keistimewaan masing- masing
Ada yang suka donut yang sedikit rangup kulitnya
Ada yang suka lembut- lembut macam roti
Ada yang suka kenyal- kenyal bila digigit
Anak- anak kami suka semua jenis donut
Apatah lagi yang disalut cokelat pelbagai rasa
Kalau letak gula perang dan cinnamon pun diaorang gemar juga
Donut dengan gula castor pun dah cukup sedap
Ni antara resepi yang kami gemar guna pakai
Dapat dari majalah lama...
Kami titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka...
Salutan cokelat putih dan badam
DONUT MERIAH
Resepi : Aniza Saidin (Aniza little kitchen)
Bahan A
Masak hingga berwap dan biarkan suam
1 cawan susu segar
1/4 cawan butter
1/3 cawan gula pasir
Bahan B
1 sudu besar yis
2 biji telur - dipukul sedikit
Bahan C
Dicampurkan bersama
3 1/2 cawan tepung gandum
1/8 sudu teh serbuk buah pala- kalau suka
Campurkan bahan A dan bahan B, kacau hingga rata
Masukkan 1 1/2 cawan tepung kedalam adunan cecair dan kacau hingga sebati
Masukkan lebihan tepung tadi dan uli anggaran 5 hingga 8 minit
Rehatkan hingga adunan naik sekali ganda, tumbuk- tumbuk untuk keluarkan angin
Canai adunan dan tekap dengan acuan kegemaran
Biarkan anggaran 20 minit hingga donut kembang semula
Goreng dengan minyak sederhana panas hingga keemasan
Boleh disalut bersama gula icing atau coklat yang dicairkan
Salutan cokelat hitam dan kacang tanah
Kali ni kami salutkan donut dengan cokelat yang dicairkan
Sebab nak menjamu tetamu cilik
Supaya diaorang gembira bila menjamahnya
Bagi yang belum tahu cara untuk mencairkan cokelat
Kami titipkan juga caranya
Harap dapat membantu
Marshmallow untuk kanak-kanak riang
Cara untuk mencairkan coklat
Pastikan coklat telah dihiris menjadi kepingan yang kecil dan konsisten
Jangan cuba menambah cairan kepada jumlah coklat yang besar atau coklat yang tidak dihiris
Pastikan semuanya tidak tersentuh air!!!!
Coklat akan menjadi sesuatu yang susah untuk dikendalikan bila ia telah bercampur walaupun dengan beberapa titik air.
Amat penting!!!! Pastikan alatan, tempat kendalian dan tangan anda betul-betul kering
Cairkan coklat dengan menggunakan suhu rendah.
Coklat terlalu sensitif dan akan menjadi 'kering' jika terlebih panas
Kacau coklat anda dengan kerap menggunakan spatula silikon, apabila coklat kelihatan mula mencair
Coklat mengekalkan bentuknya apabila dilarutkan, jadi satu-satunya cara untuk mengetahui jika ia benar-benar terlarut adalah dengan mengacaunya.
Jangan bergantung kepada melihat sahaja.
Mencairkan Coklat Dalam Microwave
Microwave adalah dibayangkan sangat berguna untuk mencairkan coklat. Jika digunakan dengan berkesan, ia boleh mencairkan coklat lebih cepat daripada double boiler dengan sedikit usaha. Bahagian yang paling penting mencurahkan coklat di Microwave memilih setting yang sesuai. Pastikan anda menggunakan mangkuk yang selamat untuk microwave untuk mencairkan coklat anda. Jika ianya terlalu panas ini akan menyukarkan anda untuk berurusan selepas ia telah keluar dari Microwave. Jika anda telah panaskan coklat anda, dengan serta-merta tuangkan ke dalam bekas yang sesuai, tambahkan dengan coklat yang belum cair dan kacau secara konsisten.
Ia adalah lebih baik mencairkan coklat anda pada suhu yang rendah untuk mengelakkan 'kekeringan'. Jika microwave anda tidak mempunyai pilihan ini, panaskan coklat dalam suhu yang lebih rendah dan campur antara setiap sesi pemanas. Selain itu, jika microwave anda tidak mempunyai turn-table, secara manual pusingkan bekas itu setiap kali anda berhenti untuk mencampur coklat.
Ia adalah sangat sukar untuk menentukan masa sebenar, kerana ia boleh berbeza berdasarkan gelombang elektrik, jenis coklat dan juga kandungan mentega dalam coklat. Walau bagaimanapun, sebagai maklumat kira kira-kira 1 minit bagi 1 auns coklat, 3 minit untuk 8 oz. coklat, 3.5 minit untuk 1 paun coklat, dan 4 minit untuk 2 kali berat. Kacau coklat konsisten sehingga ia benar-benar terlarut.
Mencairkan Coklat Dalam Microwave
Microwave adalah dibayangkan sangat berguna untuk mencairkan coklat. Jika digunakan dengan berkesan, ia boleh mencairkan coklat lebih cepat daripada double boiler dengan sedikit usaha. Bahagian yang paling penting mencurahkan coklat di Microwave memilih setting yang sesuai. Pastikan anda menggunakan mangkuk yang selamat untuk microwave untuk mencairkan coklat anda. Jika ianya terlalu panas ini akan menyukarkan anda untuk berurusan selepas ia telah keluar dari Microwave. Jika anda telah panaskan coklat anda, dengan serta-merta tuangkan ke dalam bekas yang sesuai, tambahkan dengan coklat yang belum cair dan kacau secara konsisten.
Ia adalah lebih baik mencairkan coklat anda pada suhu yang rendah untuk mengelakkan 'kekeringan'. Jika microwave anda tidak mempunyai pilihan ini, panaskan coklat dalam suhu yang lebih rendah dan campur antara setiap sesi pemanas. Selain itu, jika microwave anda tidak mempunyai turn-table, secara manual pusingkan bekas itu setiap kali anda berhenti untuk mencampur coklat.
Ia adalah sangat sukar untuk menentukan masa sebenar, kerana ia boleh berbeza berdasarkan gelombang elektrik, jenis coklat dan juga kandungan mentega dalam coklat. Walau bagaimanapun, sebagai maklumat kira kira-kira 1 minit bagi 1 auns coklat, 3 minit untuk 8 oz. coklat, 3.5 minit untuk 1 paun coklat, dan 4 minit untuk 2 kali berat. Kacau coklat konsisten sehingga ia benar-benar terlarut.
Mencairkan Coklat Dengan Double Boiler
Kaedah konvensional mencairkan coklat adalah dengan menggunakan sebuah relau berganda. Sebuah relau berganda adalah satu set khusus alatan yang terdiri daripada periuk sup yang mengekalkan air panas, dan mangkuk yang sesuai dan selamat di atas periuk sup. Jika anda tidak memiliki sebuah relau berganda, apa-apa mangkuk keluli atau cawan untuk disesuaikan dengan baik di atas periuk sup boleh digunakan.
Mulakan dengan mengisi periuk sup dengan air panas daripada air paip. Anda mahu air yang cukup untuk menyediakan air panas, tetapi tidak begitu banyak hingga menyebabkan air melimpah. Panaskan periuk sup dengan api perlahan sehingga air mula mendidih, kemudian letakkan mangkuk coklat di atas air. Jika anda mempunyai jumlah coklat yang banyak, mulakan dengan 1/3 daripada jumlah akhir. Biarkan coklat mula untuk mencairkan, dan kemudian kacau dengan teliti dengan spatula plastik. Apabila hampir semua coklat mencair, kacau dengan konsisten sehingga ia cerah, licin berkilat, dan cair sepenuhnya.
No comments:
Post a Comment