Apam nasi
Kami paling suka kuih apam
Masa kecik-kecik kami panggei kuih ni apom
Mak kami sangat suka buat kuih ni masa kami duduk di Kedah dulu
Bila dah pindah ke Pahang Mak dah tak buat kuih apom ni lagi
Kata Mak batu pengisar beras dah tak dak
Kuih apom kena buat dari beras yang dikisar baru elok jadinya
Kalau guna tepung beras paket tak berapa nak elok kejadiannya
Lama lepaih tu kami tak makan kuih apom ni
Sampai la masa dok tunggu keputusan peperiksaan SPM
Kami pi kerja kat kedai makan saudara
Tiap-tiap hari ada seorang Kakak ni dok hantar kuih apom kat kedai untuk jualan
Punyalah sedap kuih apomnya
Putih dan gebu....
Kami suruh Mak Jang kami yang tokey kedai tu tanyakan resepinya
Kakak tu kata dia boh nasi sejuk dalam adunan apomnya
Tapi tak bagitau cara atau suaktannya
Punyalah kecewa hati kami...
Tambahan pula masa tu kami dah nak berhenti kerja kat kedai Mak Jang tu...
Keputusan SPM dah keluaq
Kami dapat tawaran masuk ITM Shah Alam
Alhamdulillah bila dah tua ni...
Kami jumpa resepi apom nasi ni kat internet
Kami suka dengan resepi yang ni...
Menepati selera dan citarasa kami
Dengan itu kami titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka.....
Hidangkan dengan kelapa parut putih bergaram dan nescafe susu ....sangatlah sedapnya
APAM NASI
Resepi : Aniza Saidin (Aniza little kitchen)
2 cawan nasi sejuk
2 1/2 cawan air
1 3/4 cawan gula pasir
Bahan B
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
2 sudu kecil yis (mauripan)
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
2 sudu kecil yis (mauripan)
Bahan C
Pewarna merah dan hijau
Bahan D
1 cawan kelapa parut putih
1/4 sudu teh garam
Kisar nasi dan air sehingga hancur dengan memasukkan air sedikit demi sedikit
Setelah hancur dan halus masukkan gula ke dalamnya dan kisarlagi sehingga sebati.
Didalam bekas yang berlainan masukkan bahan B dan gaul hingga rata
Masukkan semua bahan A yang dikisar tadi kedalam bahan B dan kacau sehingga sebati.
Perap selama 3 jam.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna yang disukai
Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
Masukkan adunan kedalam acuan kecil dan kukus selama 15 minit.
Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam
Tip kami:
Untuk kelapa tahan lama, kukus kelapa dengan garam selama lima minit
Gantikan gula pasir dengan gula kabung atau gula perang untuk mendapatkan apam gula merah
Kukus selama 30 hingga 40 minit kalau menggunakan loyang besar
Satu adunan akan menghasilkan 24- 30 biji apam seperti kami buat tu.
No comments:
Post a Comment