Mee Suah
Dari malam tadi hujan tak berhenti
Pagi ni suasana dingin dan mendung
Teringat menu kegemaran mee suah n
Sedap dan sesuai sangat untuk suasana pagi ni
Kami dah pernah kongsikan menu ni
Tapi tak pa kami titipkan disini sekali lagi
Boleh cuba kalau suka....
Set sarapan pagi
Mee suah yang siap direbus dan ditoskan
MEE SUAH
Resepi : Aniza Saidin ( Aniza little Kitchen)
Bahan -bahan
1 pekat mee suah
3 ulas bawang putih
2 labu bawang merah
Sepokok siew bak choy -dicelur
I biji telur
2 keping cendawan jeli hitam-direndam hingga lembut
Daging rebus atau Isi ayam atau udang
2 cawan air rebusan daging atau ayam atau ikan bilis
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
Cincang bawang putih dan goreng hingga garing dan wangi
Angkat dan toskan
Dengan menggunakan minyak yang sama tumiskan bawang merah hingga garing
Masukkan air rebusan daging dan cendawan jeli hitam
Perasakan dengan garam dan lada sulah
Masukkan telur kedalam sup atau boleh dibuat poaches egg
Didalam periuk berasingan celur mee suah hingga sedikit lembut dan toskan
Hidangkan bersama sayur siew bak choy, gorengan bawang putih dan cili bertaucu kalau suka
Cili kicap bertaucu
6 biji cilipadi - diracik halus
1 sudu besar taucu masin
1 sudu besar gula
1 1/2 sudu besar cuka
Gaul semuanya hingga sebati
Kali ni kami masak mee suah bersama sup wantan
Sedap sangat menikmati mee suah bersama sup wantan yang panas
Bertambah enaknya dihidangkan bersama sambal kicap
Sup wantan bersama cendawan jeli hitam
SUP WANTAN
Resepi : Aniza Saidin (Aniza little kitchen)
Untuk isi wantan
2 keping dada ayam
1/2 biji bawang holland
1/2 batang karot
2 batang daun bawang
1 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh minyak bijan - kalau suka
1 sudu besar minyak bawang putih
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh garam
Kulit Wantan secukupnya
Masukkan semua bahan dalam food processor dan kisar hingga sebati
Ambil sekeping kulit wantan, letakkan sesudu kecil isi ayam tadi dan gamkan ikut kesukaan dengan menggunakan sedikit air. Ketepikan sebentar
Sup wantan
2 keping dada ayam
3 hiris halia
2 sudu besar minyak bawang putih
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh serbuk pati ayam - kalau suka
3 batang bahagian putih daun bawang
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Masukkan semuanya kedalam periuk kecuali wantan , fish ball dan fish cake
Rebus hingga mendidih dan ayam empuk. Masukkan fish ball, fish cake dan wantan yang sudah disiapkan awal tadi. Masak hingga wantan masak sepenuhnya
Keluarkan ayam , siapkan dan ketepikan
Ada tauhu goreng dan isi ayam yang dihiris nipis
Bahan E
Cili kicap
5 biji cilipadi -dihiris halus
1 sudu besar kicap cair
1/2 sudu kecil cuka makan
1 sudu makan air masak
Campurkan semuanya dan gaul rata
Bahan F
Bahan sampingan
3 pokok sawi putih - dicelur dengan sedikit minyak dan toskan
Isi ayam yang disiat
Mangkuk yang penuh perisa dan menyegarkan
Tambahan menu buah-buahan dan kek mentega
Untuk simpanan sendiri
Kami titipkan juga resepi kek mentega ni
Kek yang mudah dan simple
Tapi sangat sedap dan enak rasanya
KEK MENTEGA LEMBAB
Resepi : Aniza Saidin ( Aniza little kitchen)
Bahan A
250 gram mentega tulen - kami guna Anchor salted
180 gram gula halus
4 biji telur gred A
1 sudu teh essen vanila
Bahan B
Diayak bersama
200 gram tepung gandum
1 1/2 sudu teh baking powder
Bahan C
1/2 cawan susu segar
Panaskan oven dalam pada suhu 170'C selama 10 minit
Pukul butter dan gula hingga kembang dan bertukar warna menjadi putih
Masukkan telur sebiji demi sebiji hingga habis
Perlahan mixer dan masukkan tepung berselang seli dengan susu segar hingga habis semuanya
Lengserkan loyang berukuran 8 inci dan lapikkan dengan baking paper
Bakar selama 40 minit mengikut oven masing- masing
Cucuk kek dengan menggunakan lidi sate, bila keluar bersih maknanya kek sudah masak sepenuhnya
Sejukkan sebelum dikeluarkan dari loyang
Tip kami :
Boleh gunakan tepung naik sendiri dengan sukatan yang sama
Boleh gantikan susu segar dengan susu cair
Boleh gantikan susu segar dengan 2 sudu besar susu pekat manis
No comments:
Post a Comment