Wednesday 5 October 2016

MANGGI KETAM











   Manggi ketam







Pasai kami terliuq dengan orang dok cerita
Dok tunjuk gambaq....
Depa dok makan manggi ketam kat area pantai timur nuu
Punyalah kami teringin nak makan
Walaupun takdak ketam nipah 
Ketam bunga pun bolehlah
Kami tak tau lah betoi ke dak resepi ni..
Tapi kami rasa sangat sedap
Sebab ada ketam kot yang bagi rasa manih pada kuahnya 
Kalau ada teringin nak cuba 
Kami titipkan resepinya disini...






   Sangat sedap dan mudah memasaknya





MANGGI KETAM
Resepi : Aniza Saidin (Aniza little kitchen)

1 paket manggi perasa kari 
1ekor ketam - dibersihkan
1 biji telur
1 batang pokok sawi atau beberapa helai kobis
Sedikit bunga kobis kalau suka
Sedikit daun bawang serta daun sup
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cilipadi
Sedikit minyak untuk menumis

Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih yang dihiris halus
Masukkan cilipadi kacau sebentar
Masukkan air, biarkan hingga mendidih. Masukkan separuh dari perencah manggi
Masukkan ketam dan manggi
Ketepikan sedikit manggi dan ketam dan pecahkan telur kedalam
Biarkan hingga telur sedikit keras dan masukkan sayuran
Tambahkan garam kalau perlu, taburkan daun sup dan daun bawang
Sedia dihidangkan








No comments:

Post a Comment