Sunday 30 October 2016

TAUHU ANURA









   Tauhu Anura dan sos manis




TAUHU  ANURA
Resepi : Aniza Saidin (Aniza little kitchen)

Bahan A
12 biji tauhu kering yang kecil

Bahan B
2 sudu besar minyak masak
2 ulas bawang putih dicincang
1 labu bawang holland yang kecil dicincang 

Bahan C
2 biji kentang sederhana besar didadu kecil
1 biji karot  didadu kecil
1 batang saleri didadu
1/2 cawan air

Bahan D
1 sudu teh lada sulah atau lada hitam
Serbuk perasa kalau suka
Garam secukup rasa

Bahan E
6 ekor udang sederhana besar di cincang
1 sudu teh tepung jagung dibancuh bersama 2 sudu besar air 

Bahan F
1 biji telur
1/2 sudu teh lada sulah
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng 
Bawang goreng untuk hidangan 

Lubangkan satu bahagian bahan A, ketepikan dahulu 
Panaskan minyak, tumiskan bahan B hingga wangi tak perlu garing yer
Masukkan bahan C, kemudian masukkan bahan D
Biarkan hingga kentang dan karot empuk, kalau perlu boleh tambahkan air
Masukkan pula bahan E dan biarkan hingga kering sedikit 
Masukkan inti kedalam tauhu yang sudah di lubangkan tadi
Isi hingga penuh dan tauhu jadi padat
Campurkan bahan F, pukul sebati
Ambil tauhu celupkan kedalam telur dan goreng hingga garing
Angkat dan toskan minyaknya
Sedia dihidangkan bersama bawang goreng dan sos manis


SOS MANIS
2 ulas bawang putih ditumbuk lumat
50 gram kismis atau kurma dikisar halus
1/2 cawan cili kisar
1/2 cawan sos cili
1 buku gula melaka
Sedikit jus lemon atau air asam jawa
1 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Bijan goreng untuk taburan

Masak bahan diatas hingga pekat dan berkilat
Boleh tambah asam atau gula ikut citarasa masing- masing
Ada yang suka sos sedikit manis dan ada yang suka sedikit masam







  Sepinggan sekejap je dah habis...









No comments:

Post a Comment