Cuba masak kali pertama tanpa resepi yang lengkap main hentam keromo jer
Bawa rumah kawan....depa kata sedapppp
Esoknya cari lagi resepi yang betul, jumpa resepi ustazah zaimah aktivis ikram
Tapi akak nak cuba resepi dari libiya ni...
Kali ni memang sedapppp sesangat...
Ada rasa macam stew pun iya juga...
Mai pakat -pakat tenguk resepi ni
Kut-kut rajin dan kebetulan ada bahan kat rumah...
Bolehlah cuba nooo...
Syaria Libiya |
Sharia Libiya
Serves 4-6
Ingredients
200g lamb meat, chopped into small cubes
1 onion, chopped
1 finely chopped tomato
1/4 cup olive oil
2 tablespoons tomato paste
1 tablespoon dried mint
4 tablespoons finely chopped parsley
1/2 cup lisan asfour (orzo or other soup pasta)
1/2 cup chickpeas, soaked overnight then cooked or use
canned (optional)
about 11/2 litres boiling water
1 heaped teaspoon each of: turmeric, black pepper, red
paprika, mixed spice
1 level tablespoon salt
Whole Spices (optional)
1 cinnamon stick
5 cardamom pods, crushed
A few shaiba leaves (known as dagad phool in Indian cuisine)
3 bay leaves
Pour the oil in a pot, add the chopped lamb and chopped
onion, drop in any whole spices you are using, stir on medium heat for a few
minutes until the oil is infused.
Add the ground spices, chickpeas,chopped tomato,
tomato paste and cook for few minutes on medium heat, stirring
occasionaly
Add 1/2 a litre of water and 2 tablespoons of parsley
, then cover and cook on low heat for 45 minutes. Once the lamb is cooked,
remove the whole spices. Add a litre of boiling water, then add the parsley,
and lisan asfour cooking for further 15 minutes.
After turning off the heat rub a handful of dried mint
between the palms of your hands straight into the pot, then give the soup a
final stir.
Enak yang amat dimakan bersama roti bawang putih |
Beberapa hari lepas tu akak teringin nak masak syurbah lagi
kebetulan kacang kuda masih ada
Tulang kambing pun ada lagi
Kali ni akak cuba pulak resepi Ustazah Zaimah
Pun sama sedapnya...
Ni akak bagi pulak resepinya
Boleh Cuba Kalau Suka....
Syurbah |
SYURBAH
Sumber: Ustazah Zaimah (aktivis ikram WP)
Diolah : Aniza Little
Kitchen
Bahan2nya: Untuk satu hidangan 5-6 orang)
1. Satu
Paket kambing ( lamb shoulder)
2. Sebiji
bawang besar - dipotong 4/8
3. 1/4 ikat
daun ketumbar- dipotong 1/2 -1cm
4. 1 tin
kecil tomatoo puree
5.Sebiji
tomato-dipotong 4
6. Sebiji
kentang-dicinang halus
7. Sebiji
lobak merah-dipotong kiub sederhana besar.
8. 1 sudu
teh serbuk lada hitam
9. serbuk
cili (4-5 sudu makan)
10. 4-5 biji
cili padi (jika suka pedas)-tidak dibuang tangkai n tidak dipotong.
11. Minyak
masa 3 sudu makan
12. Garam
secukup rasa
13. Air
masak panas (5-6 gelas)
14. Biji
Bulgur (Bulgur wheatmeal)-1/4 cawan dibasuh dan ditoskan
15. Kacang
kuda (dalam tin)-dibuang airnya
Cara
memasak.
Kambing
dibersihkan dan dipotong mengikut saiz yang disukai (kecil, sederhana, besar)
masukkan
semua bahan 2-11 dalam periuk yang bertutup tanpa digaul. Jerang di atas api
yang sederhana.
Setelah
mendidih n keluar aroma, kacau dan sebatikan.
Biarkan
seketika.
Masukkan
bahan 13-15 dan tutup semula periuk dengan api yang sederhana.
Setelah itu
biarkan mendidih selama 1- 1/2 jam. Lagi lama lagi baik untuk empukkan kambing.
Tip
akak: akak guna lamb shoulder yang bertulang tapi kurang lemak
Akak guna bulgur unt gantikan
soup pasta
Akak tambah daun malokhiah
kering
Akak tambah kentang dan karot
Akak tambah salary stick
Akak tambah lima tangkai cili
kering yang digoreng sebentar
Cadangan Hidangan :
Enak dimakan bersama roti bawang putih
Boleh juga disajikan bersama bun manis
Sedap juga dimakan begitu sahaja
Makan dengan roti Pratha pun sedap jugak
No comments:
Post a Comment