Tuesday, 9 December 2014

SYURBAH


Pertama kali dengar nama syurbah dah teringin nak rasa
Cuba masak kali pertama tanpa resepi yang lengkap main hentam keromo jer
Bawa rumah kawan....depa kata sedapppp
Esoknya cari lagi resepi yang betul, jumpa resepi ustazah zaimah aktivis ikram
Tapi akak nak cuba resepi dari libiya ni...
Kali ni memang sedapppp sesangat...
Ada rasa macam stew pun iya juga...
Mai pakat -pakat tenguk resepi ni
Kut-kut rajin dan kebetulan ada bahan kat rumah...
Bolehlah cuba nooo...




Syaria Libiya



Sharia Libiya

Serves 4-6
Ingredients
200g lamb meat, chopped into small cubes
1 onion, chopped
1 finely chopped tomato
1/4 cup olive oil
2 tablespoons tomato paste
1 tablespoon dried mint
4  tablespoons finely chopped parsley
1/2 cup lisan asfour (orzo or other soup pasta)
1/2 cup chickpeas, soaked overnight then cooked or use canned (optional)
about 11/2 litres boiling water
1 heaped teaspoon each of: turmeric, black pepper, red paprika, mixed spice
1 level tablespoon salt
Whole Spices (optional)
1 cinnamon stick
5 cardamom pods, crushed
A few shaiba leaves (known as dagad phool in Indian cuisine)
3 bay leaves

Pour the oil in a pot, add the chopped lamb and chopped onion, drop in any whole spices you are using, stir on medium heat for a few minutes until the oil is infused.
Add the ground spices, chickpeas,chopped tomato,  tomato paste and  cook for few minutes on medium heat, stirring occasionaly
 Add 1/2 a litre of water and 2 tablespoons of parsley , then cover and cook on low heat for 45 minutes. Once the lamb is cooked, remove the whole spices. Add a litre of boiling water, then add the parsley, and lisan asfour cooking for further 15 minutes.
After turning off the heat rub a handful of dried mint between the palms of your hands straight into the pot, then give the soup a final stir.











Enak yang amat dimakan bersama roti bawang putih



Beberapa hari lepas tu akak teringin nak masak syurbah lagi
kebetulan kacang kuda masih ada
Tulang kambing pun ada lagi
Kali ni akak cuba pulak resepi Ustazah Zaimah
Pun sama sedapnya...
Ni akak bagi pulak resepinya
Boleh Cuba Kalau Suka....








Syurbah



SYURBAH

Sumber: Ustazah Zaimah (aktivis ikram WP)
Diolah : Aniza Little Kitchen


Bahan2nya: Untuk satu hidangan 5-6 orang)

1. Satu Paket kambing ( lamb shoulder)
2. Sebiji bawang besar - dipotong 4/8
3. 1/4 ikat daun ketumbar- dipotong 1/2 -1cm
4. 1 tin kecil tomatoo puree
5.Sebiji tomato-dipotong 4
6. Sebiji kentang-dicinang halus
7. Sebiji lobak merah-dipotong kiub sederhana besar.
8. 1 sudu teh serbuk lada hitam
9. serbuk cili (4-5 sudu makan)
10. 4-5 biji cili padi (jika suka pedas)-tidak dibuang tangkai n tidak dipotong.
11. Minyak masa 3 sudu makan
12. Garam secukup rasa
13. Air masak panas (5-6 gelas)
14. Biji Bulgur (Bulgur wheatmeal)-1/4 cawan dibasuh dan ditoskan
15. Kacang kuda (dalam tin)-dibuang airnya

Cara memasak.
Kambing dibersihkan dan dipotong mengikut saiz yang disukai (kecil, sederhana, besar)
masukkan semua bahan 2-11 dalam periuk yang bertutup tanpa digaul. Jerang di atas api yang sederhana.
Setelah mendidih n keluar aroma, kacau dan sebatikan.
Biarkan seketika.
Masukkan bahan 13-15 dan tutup semula periuk dengan api yang sederhana.
Setelah itu biarkan mendidih selama 1- 1/2 jam. Lagi lama lagi baik untuk empukkan kambing.



Tip akak: akak guna lamb shoulder yang bertulang tapi kurang lemak
                Akak guna bulgur unt gantikan soup pasta
                Akak tambah daun malokhiah kering
                Akak tambah kentang dan karot
                Akak tambah salary stick
                Akak tambah lima tangkai cili kering yang digoreng sebentar




Cadangan Hidangan :              
Enak dimakan bersama roti bawang putih            
Boleh juga disajikan bersama bun manis              
Sedap juga dimakan begitu sahaja              
Makan dengan roti Pratha pun sedap jugak



No comments:

Post a Comment