Tuesday 20 January 2015

IKAN SIAKAP KUKUS





Walaupun dilahirkan dikampung  nun di kedah
Yang senantiasa di sajikan dengan gulai dan sambal tumis tapi ibu juga suka masak ikan siakap kukus...
Ibu kurang gemar ikan siakap tapi En.Suami dan anak - anak ok jer
Ibu lebih gemar kerapu...bawal emas pun sedap juga
Ada berbagai versi ikan kukus yang ibu masak
Salah satunya yang ni lah
Kegemaran semua isi rumah
Hidangkan dengan nasi panas, taugeh goreng kicap atau bak choy...
Memang terangkatlah...
Makan menu tak perlu banyak lauk sampingan
Sesuai untuk para isteri dan ibu yang selalu tak terkejar masa
Ibu letakkan resepinya
Boleh cuba kalau suka...




IKAN SIAKAP KUKUS








































Ikan Siakap Kukus

Bahan A
I ekor ikan siakap ( dibersihkan dan direndam sekejap dengan limau nipis)
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada hitam atau putih

Bahan B
Dimayang halus
3 inci halia muda
3 ulas bawang putih

Bahan C
Dipotong kasar
2 batang daun bawang
3 biji cilipadi atau 1 biji cili besar
1 tangkai daun ketumbar - kalau suka

Bahan D
Digaul bersama
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar jus lemon atau limau nipis
1 sudu teh kicap pekat
1 sudu teh sos ikan
1 sudu teh minyak bijan - kalau suka

Bahan E
Digoreng hingga wangi
2 sudu besar minyak masak
2 ulas bawang merah

Letakkan bahan A kedalam bekas yang tahan panas
Taburkan dengan bahan B dan C dan sumbat sedikit didalam perut ikan
Curahkan dengan bahan D dan E
Kukus dengan api sederhana selama 30 minit ataupun hingga ikan masak
Sedia untuk dihidangkan




ENAK SANGAT NI......




Tip ibu :
Hidangan panas
Boleh diletakkan serai dan daun limau purut untuk menjadikan ikan kukus laa thai
Tambahkan carrot yang dihiris halus untuk tambahan sayuran
Tambahkan juga cendawan kering yang direndam terlebih dahulu

Cadangan hidangan:
Hidangkan bersama nasi putih ataupun nasi goreng cina
Tambahkan sayur taugeh kicap
Hidangkan juga tauhu kukus
Tambahkan cili potong berkicap untuk yang suka pedas

No comments:

Post a Comment