Disebabkan ibu orang kedah asli...
Sarapan pagi atau nyorok kata orang kedah dengan nasi minyak perkara biasa
Tak perlu kenduri kahwin kut nak makan Nasi Minyak
Bapak ibu sangat pakar masak menu ni...
Mak tak dibenarkan masuk dapur kalau bapak memasak
Tapi bahannya mak kena sediakan awal - awal
Tapikan ibu suka Nasi minyak warna kunin....
Bapak punya warna putih
Makan dengan gulai ayam kampung
Mak yang giling rempah gulai tu....
Letak kerisik dari kelapa tua tepi rumah
Gulai yang pekat likat...
Taraaa....tak tau nak habaq macammana lah....
Memang syok sangat menjamahnya...
Tapi kali ni ibu masakkan gulai udang..
Tak letak santan dan kerisik
Letak yogurt...pun sedaplah sangat
Pada tekak ibu lah...
En.Suami pun kata sedap..
Anak soleh Nayib Ali pun suka
Makan bertambah - tambah...
Ibu orang yang paling gembira...
Ibu letakkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka...
NASI MINYAK KUNIN ABAH |
Nasi Minyak Kuning Abah
Resepi : Aniza Little Kitchen
Bahan A
3 cawan beras
Bahan B
3 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar mentega/ margerine
I labu kecil bawang besar
2 labu bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci kulit kayu manis
I kelopak bunga lawang
4 kelopak bunga cengkih
4 biji buah pelaga
I sudu teh herba campur
I tangkai daun kari
Bahan C
3 1/2 cawan air
1/4 cawan susu cair
6 ketul gula batu
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh chicken stok kalau suka( xletak pun xpe)
Basuh bahan A dan toskan
Tumis bahan B hingga garing dan wangi
Masukkan bahan C, biarkan hingga mendidih
Bolehlah dialihkan ke rice cooker ataupun dimasak seperti biasa.
Masukkan bahan A, biarkan hingga nasi masak baru di kacau menggunakan garpu untuk mengelakkan nasi hancur.
NASI MINYAK DAN GENG |
Tip Ibu
Kalau guna beras basmathi lebihkan airnya...contoh untuk 1 cawan beras basmathi airnya adalah 1 1/2 cawan.
Kegunaaan susu cair untuk melembutkan nasi dan gula batu untuk mengilatkan nasi.
Akak tumis terus didalam periuk nasi guna dapur gas, bila nasi dah mendidih baru akak alihkan kedalam tempat rice cooker dan teruskan proses memasak.
Walaupun nasi dah masak jangan dibuka tudungnya, biarkan anggaran 10 - 15 minit untuk mengelakkan nasi jelatah.
Cadangan hidangan:
Sedap dihidangkan bersama kari ayam atau daging
Sedap juga bersama masak kurma atau masak hitam daging atau ayam
Tambahkan juga jelatah atau acar dalam menu
Boleh juga dihidangkan bersama sambal tumis
MAKAN DENGAN GULAI UDANG PUN SEDAP |
Ibu sertakan juga resepi gulai udang disini
boleh cuba kalau suka
GULAI UDANG BERYOGURT |
Gulai Udang Yogurt
Resepi : Aniza Little Kitchen
Bahan A
250 gram udang sederhana besar
1 /2 sudu teh serbuk kunyit
Bahan B
3 sudu minyak untuk menumis
2 ulas bawang kecil / merah
2 ulas bawang putih
1 labu kecil bawang besar
I tangkai daun kari
Bahan C dikisar halus
I batang serai
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 labu kecil bawang besar
2 ulas bawang putih
Bahan D
2 sudu besar serbuk rempah kari ikan
1 sudu besar serbuk cili atau cili giling
Bahan E
1/4 cawan yogurt
1/4 cawan susu cair
2 cawan air
Gaulkan hingga sebati bahan A, ketepikan
Tumiskan bahan B hingga garing dan wangi, dimulakan dengan menumis bawang kecil dan bawang putih agak2 garing baru dimasukkan bawang besar.
Masukkan bahan C, kacau hingga agak garing
Masukkan bahan D, kacau selalu jangan sampai hangit
Masukkan sedikit air dan biarkan hingga rempah garing dan wangi
Masukkan bahan E, biarkan hingga mendidih, kuat kan api dan masukkan bahan A
Masak sekejap hingga mendidih untuk mengelakkan udang keras.
Kari udang ini sepatutnya pekat dan likat..
SELAMAT MEMASAK
No comments:
Post a Comment