KETAM TELUR ASIN |
Kampung En.Suami memang berdekatan dengan pengkalan nelayan
Disana ada pasar basah yang mewah dengan makanan laut dan kerangan
Bila balik kampung En.Suami, pagi-pagi lagi ibu dah ke pasar
Borong macam- macam untuk menu makan tengahari
Harganya taklah murah sangat tapi memang sangat segar
Hasil baru dari laut
Kebetulan En.Suami ada tugasan berdekatan daerahnya
Ibu titipkan bekas ais
Bersama pesanan...
Malamnya En.Suami pulang penuh muatan
Ada ketam, sotong, kerang, lala dan pepahat
Nasib baik tak beli ikan...
Kalau tidak memang tak muat freezer ibu yang memang dah sendat
Berhari- hari menjamu selera dengan makanan laut
Alhamdulillah kami sihat tak terkena gaut...
Yang special macam ketam ni...
Ibu tunggu semua anak pulang
Biar semua dapat merasa
Kalau tidak..
Tak tertelan rasanya
Menu istimewa ini kegemaran semua
Tak kira tua muda
Seronoknya tengok semuanya berselera
Ibu titipkan resepinya disini
Boleh cuba kalau suka
KENA BERSABAR BANYAK NAK MAKAN MENU NI |
KETAM TELUR ASIN
4 biji telur asin ~ direbus, korek isinya dan hancurkan
4 ekor ketam
4 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh kunyit serbuk
sedikit garam
Minyak untuk mengoreng terendam
3 ulas bawang putih ~ dicincang
6 biji cili padi ~ di hiris
4 helai daun kari
2 sudu besar mentega
4 sudu besar susu cair
Ketam dibersihkan dan dikukus hingga masak
Satukan tepung jagung, serbuk kunyit dan garam, gaul rata
Salutkan ketam dengan bancuhan tepung jagung dan goreng secara terendam dalam minyak sehingga ketam kuning keemasan
Angkat dan toskan
Dalam kuali berasingan panaskan mentega
Tumiskan bawang putih, cili padi yang diketuk dan daun kari hingga harum
Kemudian masukkan telur asin yang di lenyek tadi bersama susu cair
Gaul dan masak hingga rata
Masukkan ketam dan gaul rata hingga ia menyalut keseluruhan ketam
Angkat dan sedia dihidangkan segera.
No comments:
Post a Comment