Tuesday, 27 January 2015

CUCUQ UDANG KAMI






CUCUQ UDANG



Menu kegemaran keluarga ibu sepanjang masa
Tak kira lah  di cicah sos cili atau kari ataupun sambal tumis semua sedap belaka...
Buatlah waktu bila pun..
Tak pernah tak habis...
Untuk sarapan pagi pun boleh..
Untuk minum petang pun sesuai
Untuk kudapan malam ketika menonton televisen pun ok..
Senang cerita sesuai untuk semua acaralah...
Tapi cucuq sedap dimakan panas - panas
Ketika masih rangup dan lembut
Cucuq udang ibu ada bermacam version..
Ada yang leper dan rangup
Ada yang gemuk dan lembut dan
Ada yang comey -comey rangup diluar dan lembut didalam...
Kalau ada lebihan sambal nasi lemak pun sedap
Kalau ada lebihan kari malamnya pun enak sangat
Kuah masak lemak cilipadi pun boleh
Paling anak dan En.Suami suka kalau di cicah kuah kacang
Itu cara orang kedah makan cucuq
Cucuq udang yang rangup dan leper
Menduduki carta nombor satu dirumah kami...
Ibu titipkan resepinya disini
Boleh cuba kalau suka...





SESUAI UNTUK SETIAP MASA


Cucuq Udang Rangup
Resepi : Aniza Little Kitchen

Bahan- bahannya:
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung beras
1 cawan taugeh
1/2 cawan udang putih yang halus
1/2 cawan kucai dihiris
1 labu bawang besar dihiris
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh perasa ikan bilis kalau suka
1 3/4 cawan air bergantung pada kelembutan kuih, kalau kurang boleh tambah

Campurkan semua bahan, gaul sebati, adunan sepatutnya agak lembut, panaskan kuali...simbahkan sedikit minyak ditepi kuali dan letakkan adunan cucur ditepi2 kuali tadi sambil leper-leperkan sedikit, bila agak kering tolakkan perlahan2 kedalam minyak dan goreng hingga garing...






DIHIDANGKAN BERSAMA SOS CILI DAM MAYO



Tip ibu:
Untuk mendapatkan cucur yang gemuk, tambahkan 1/4 sudu teh soda bikarbonat kedalam adunan tp adunan mesti lah sedikit keras untuk mengelakkan cucur berminyak semasa mengoreng...goreng seperti biasa...
Untuk mendapatkan cucur yang comey, rangup diluar tp lembut didalam ..tepung hendaklah dibancuh dengan secawan air panas baru diletakkan bahan lain dan ditambah air biasa. Goreng seperti biasa.

Cadangan hidangan:
Enak dimakan bersama gulai,sambal tumis atau sos cili
Enak juga di sajikan bersama sos cili yang diletakkan sedikit mayonise
Sedap sangat dihidangkan bersama kuah kacang

No comments:

Post a Comment