LEMAK CILIPADI AYAM SALAI |
Dulu- dulu tak pandai masak ni
Sebab ibu orang kedah
Mak ibu tak pernah masak ni...
Kalau ayam mesti di salai dulu sebelum dimasak
Tapi kami masak gulai atau kari
Masa duduk asrama..
Kawan bilik sebelah bawa bekal Lemak cilipadi ni
Dok bertekak...sebab dia pun panggil gulai juga
Pasai pa gulai ibu merah...gulai dia kunin..
Dia bagi rasa...
MasyaAllah..tabarakalAllah sedaplah sangat..
Sesuai dengan tekak dan citarasa ibu
Tanya macammana nak masak...tapi dia tak tau
Sebab dia tak pernah masuk dapur tengok maknya masak
Bila ibu dah bekerja ...kawan dengan orang Negeri Sembilan
Maknya orang Kola Pilah
Memang pakar masak ...
Cuba-cuba korek resepi...
Bila dia balik kampung..pesan suruh tengok cara mak masak
Pastu cerita kat ibu...
Masa tu mana ada handphone canggih nak ambil gambar video bagai
Internet pun tak dak...
Dok cuba banyak kali...
Kekadang ok...kekadang ko..
Tapi sebab anak soleh Adam Arif gemar sangat dengan menu ni..
Kerap jugalah ibu masak ..sebab ibu pun suka
Kalau sesekali Adam Arif pulang kerumah...
Ibu akan masakkan untuknya...
Rindu sangat dengan anak soleh Adam Arif..
Semoga Adam diberikan ingatan yang kuat dan cerdas serta hati yang terang untuk menghafal
Semoga Adam diberi keimanan yang teguh untuk meneruskan perjuangan
Adam Arif harapan keluarga untuk menjadi al hafiz..
Doa ibu , ayah, kakak dan aban-abang senantiasa mengiringi perjalanan kamu nak....
Ibu titipkan resepi disini
Boleh cuba kalau suka...
KEGEMARAN ANAK SOLEH NI... |
Tip ibu:
Boleh guna ayam yang dah siap disalai
Guna itik pun sedap
Campur pucuk ubi pun ok
Letak serai banyak- banyak meyedapkan menu ni
Cadangan hidangan:
Makan dengan nasi putih panas berasap
Tambah sambal belacan atau sambal mangga
Tambahkan kerabu taugeh atau pucuk paku
Ulaman dan ikan masin sesuai amat
No comments:
Post a Comment