Wednesday 21 January 2015

BRUCHETTA TUNA AYAH





Kadangkala walaupun baru lepas mengambil makanan berat, mulut tetap teringin nak mengunyah lagi
Apatah lagi kalau tidur lewat malam
Perkara biasa bagi ibu menemankan En.Suami siapkan kerjanya
Kesian pulak kat En. Suami yang tentu lapar juga
Ibu masakkan Bruchetta Tuna
Tapi bukan origional resepi ni tau
Ibu dah ubahsuai ikut keperluan dan selera sendiri
Amat sesuai dijadikan pembuka selera atau appetizer ...
Ataupun sebagai snek dan kudapan





BRUCHETTA TUNA







Nak lebih sihat tak perlu letak cheese bagai
Cuma renjiskan dengan minyak zaitun extra daranya...
Pernah ibu dan En.Suami makan bruchetta yang paling sedap
Kat Avani Gold Coast Sepang...
Buatkan ibu teringat- teringat, siap jumpa chef lagi
Tapi tak berani nak minta resepi
Cuma  ucapkan terima kasih sebab buatkan kami bruchetta yang sedap...
Ibu memang gemar memuji chef atau tuanpunya restoran kalau dapat makanan sedap
Yang sesuai tekak dan selera
Nak kasi semangat sikit dan menceriakan hari diaorang ...
Ok... Nak berhenti membebel dulu
Takut lari tajuk nanti karangan ibu ni...
Ibu letakkan resepinya
Boleh cuba kalau suka....


SESUAI DIMAKAN SEBAGAI SARAPAN ATAU SNEK



Bruchetta Tuna 
Resepi : Aniza Little Kitchen

Bahan A
3 biji tomato
Air untuk merebus

Bahan B
1 batang roti perancis atau
1/4 cawan minyak zaitun

Bahan C
1 tin tuna
4 ulas bawang putih - dicincang
3 sudu besar basil dicincang
4 ulas bawang putih di cincang
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh lada hitam
3 biji buah zaitun dicincang kalau suka

Bahan D
2 sudu besar parmesan cheese di parut
2 sudu besar cheddar cheese di parut

Masak air panas hingga mendidih, masukkan tomato sekejap
Keluarkan tomato dan terus rendamkan kedalam air sejuk
Kopekkan kulit tomato buangkan biji dan dipotong kiub
Potong roti ikut kesesuaian dan sapukan dengan minyak zaitun
Bakar sekejap hingga agak garing
Campurkan semua bahan C dengan lebihan minyak zaitun dari bahan B
Kalau menggunakan tuna in water..toskan airnya
Perapkan didalam freeze anggaran 30 minit
Letakkan campuran tadi diatas roti yang dibakar
Taburkan cheese
Bakar sekejap dgn api atas sekadar unt mencairkan cheese
Ataupun
Campurkan semua bahan dan perapkan sekejap untuk sebatikan rasanya
Boleh dihidangkan terus tanpa dibakar...



TERAMATLAH ENAKNYA



Tip ibu:
Boleh dijadikan menu sarapan pagi
Gunakan tomato dalam tin pun sedap
Bakar roti atas non stick pan untuk memudahkan kerja
Untuk menu yang lebih sihat, tak perlu letak tuna dan cheese
Renjiskan sedikit minyak zaitun setelah diletakkan bahan campuran diatas roti
Gunakan whole meal bread untuk rasa yang berlainan

Cadangan hidangan:
Hidangkan bersama semangkuk salad
Ataupun enak juga bersama semangkuk sup berkrim
Hidangkan segera selepas di siapkan

No comments:

Post a Comment