Sebenarnya rindu sangat pada semua anak soleh dan solehah empat orang tu
Dah dekat dua bulan Umar Rafie bersama ibu dirumah
Setelah tujuh tahun berjauhan...
Sekarang dua minggu Umar Rafie sibuk di kem
Terasa sunyi pulak ibu
Ibu kena ajar diri sendiri...rindukan Umar
Sebab lagi tiga minggu Umar nak terbang jauh
Nak tinggalkan keluarga dan negara tercinta
Ibu redha...seredha redhanya...
Resepi lasagna ni ibu tuliskan khas untuk Anak Soleh Umar Rafie
Kalau teringin nanti Umar boleh masak sendiri
Sebab ibu tiada disana untuk sediakan buat Umar
Tapi ibu tahu Umar memang pandai masak
Cuma Umar tak berpeluang nak mencuba dirumah
Sebab dapur tu...Ibu yang punya
Ibu titipkan resepinya disini
Boleh cuba kalau suka.....
LASAGNA DAGING |
Italiana lasagna
Bahan untuk pasta
Bahan A
2 cawan tepung gandum
3 biji telur
Bahan B
1 sudu kecil minyak zaitun
1 sudu kecil garam
Air untuk merebus pasta
Campurkan semua bahan A dan uli sekejap hingga menjadi doh dan tak melekat ditangan
Rehatkan selama 15 minit
Gelekkkan dengan menggunakan mesin mee hingga nipis mengikut saiz bekas lasagna yang hendak dimasak nanti
Panaskan bahan B hingga mendidih
Rebus pasta sekejap hingga lembut
Bahan untuk sos daging/merah
Bahan A
2 sudu besar minyak zaitun
2 labu bawang holland
3 ulas bawang putih
Bahan B
300 gram daging kisar
2 helai daun bay
1/4 sudu teh serbuk oregano
1/4 sudu teh serbuk thyme
1/2 sudu teh serbuk teh lada putih
Bahan C
I batang saleri - dihiris halus
5 kuntum cendawan shiratake -dihiris halus
Bahan D
2 biji tomato- rendam air panas, buang kulit dan biji, cincang halus
1/2 cawan tomato purée
Bahan E
1 3/4 cawan air
2 kiub pati daging lembu
Atau
1 3/4 cawan stok daging lembu
Garam secukup rasa
Tumiskan bahan A hingga layu dan wangi
Masukkan bahan B, biarkan hingga daging bertukar warna coklat dan agak kering
Masukkan bahan C, kacau sebati
Masukkan pula bahan D
Akhir sekali masukkan bahan E
Biarkan hingga mendidih
Bahan untuk Bechemal sos/sos putih
Bahan A
4 sudu besar butter
5 sudu besar tepung gandum
Bahan B
1 1/2 cawan susu segar
1 sudu teh serbuk lada putih
Garam secukup rasa
Panaskan butter hingga cair
Masukkan tepung, kacau hingga tepung kekuningan dan tak melekat di periuk
Masukkan bahan B, kacau segera supaya tak berbintil
Masak hingga sos pekat dan tutup api
Bahan untuk taburan
80 gram parmesan cheese
Cara untuk melapis lasagna
Gunakan bekas keserol yang tahan panas atau bekas aluminium yang boleh didapati di kedai barangan kuih
Letakkan lapisan pasta menutupi dasar bekas, diikuti sos daging dan akhir sekali sos bechamel
Ulangi proses hingga habis semua bahan
Sepatutnya diatas sekali adalah sos bechamel
Taburkan parmesan cheese
Bakar pada suhu 180C selama 30 minit
BUAT LEBIH UNTUK BEKALAN BALIK HOSTEL |
Tip ibu:
Boleh letakkan carot juga kedalam sos merah
Boleh letakkan cendawan dalam tin menggantikan shiratake
Boleh guna semua buah tomato menggantikan tomato purée
Boleh gunakan dada ayam yang dikisar menggantikan daging
Boleh tambah bahan tabur dengan cheddar dan parmesan
SEDAP LA WALAWEIII |
Hidangkan ketika masih panas
Sesuai untuk makan malam
Tambahkan salad untuk hidangan sampingan
No comments:
Post a Comment