Wednesday, 21 January 2015

LASAGNA UMAR RAFIE







Rindu pada anak soleh Umar Rafie
Sebenarnya rindu sangat pada semua anak soleh dan solehah empat orang tu
Dah dekat dua bulan Umar Rafie bersama ibu dirumah
Setelah tujuh tahun berjauhan...
Sekarang dua minggu Umar Rafie sibuk di kem
Terasa sunyi pulak ibu
Ibu kena ajar diri sendiri...rindukan Umar
Sebab lagi tiga minggu Umar nak terbang jauh
Nak tinggalkan keluarga dan negara tercinta
Ibu redha...seredha redhanya...
Resepi lasagna ni ibu tuliskan khas untuk Anak Soleh Umar Rafie
Kalau teringin nanti Umar boleh masak sendiri
Sebab ibu tiada disana untuk sediakan buat Umar
Tapi ibu tahu Umar memang pandai masak
Cuma Umar tak berpeluang nak mencuba dirumah
Sebab dapur tu...Ibu yang punya
Ibu titipkan resepinya disini
Boleh cuba kalau suka.....



LASAGNA DAGING




Italiana lasagna

Bahan untuk pasta

Bahan A
2 cawan tepung gandum
3 biji telur

Bahan B
1 sudu kecil minyak zaitun
1 sudu kecil garam
Air untuk merebus pasta

Campurkan semua bahan A dan uli sekejap hingga menjadi doh dan tak melekat ditangan
Rehatkan selama 15 minit
Gelekkkan dengan menggunakan mesin mee hingga nipis mengikut saiz bekas lasagna yang hendak dimasak nanti
Panaskan bahan B hingga mendidih
Rebus pasta sekejap hingga lembut


Bahan untuk sos daging/merah

Bahan A
2 sudu besar minyak zaitun
2 labu bawang holland
3 ulas bawang putih

Bahan B
300 gram daging kisar
2 helai daun bay
1/4 sudu teh serbuk oregano
1/4 sudu teh serbuk thyme
1/2 sudu teh serbuk teh lada putih

Bahan C
I batang saleri - dihiris halus
5 kuntum cendawan shiratake -dihiris halus

Bahan D
2 biji tomato- rendam air panas, buang kulit dan biji, cincang halus
1/2 cawan tomato purée

Bahan E
1 3/4 cawan air
2 kiub pati daging lembu
Atau
1 3/4 cawan stok daging lembu
Garam secukup rasa

Tumiskan bahan A hingga layu dan wangi
Masukkan bahan B, biarkan hingga daging bertukar warna coklat dan agak kering
Masukkan bahan C, kacau sebati
Masukkan pula bahan D
Akhir sekali masukkan bahan E
Biarkan hingga mendidih

Bahan untuk Bechemal sos/sos putih

Bahan A
4 sudu besar butter
5 sudu besar tepung gandum

Bahan B
1 1/2 cawan susu segar
1 sudu teh serbuk lada putih
Garam secukup rasa

Panaskan butter hingga cair
Masukkan tepung, kacau hingga tepung kekuningan dan tak melekat di periuk
Masukkan bahan B, kacau segera supaya tak berbintil
Masak hingga sos pekat dan tutup api

Bahan untuk taburan
80 gram parmesan cheese


Cara untuk melapis lasagna

Gunakan bekas keserol yang tahan panas atau bekas aluminium yang boleh didapati di kedai barangan kuih
Letakkan lapisan pasta menutupi dasar bekas, diikuti sos daging dan akhir sekali sos bechamel
Ulangi proses hingga habis semua bahan
Sepatutnya diatas sekali adalah sos bechamel
Taburkan parmesan cheese
Bakar pada suhu 180C selama 30 minit


BUAT LEBIH UNTUK BEKALAN BALIK HOSTEL



Tip ibu:
Boleh letakkan carot juga kedalam sos merah
Boleh letakkan cendawan dalam tin menggantikan shiratake
Boleh guna semua buah tomato menggantikan tomato purée
Boleh gunakan dada ayam yang dikisar menggantikan daging
Boleh tambah bahan tabur dengan cheddar dan parmesan



SEDAP LA WALAWEIII
Cadangan hidangan:
Hidangkan ketika masih panas
Sesuai untuk makan malam
Tambahkan salad untuk hidangan sampingan












No comments:

Post a Comment