Tuesday 19 April 2016

SIBALDU MERAH (RED VELVET CAKE)









Sibaldu merah yang sangat anggun




Sibaldu merah....
Namanya seindah rupanya
Kami dah cuba beberapa kali
Mencuba beberapa resepi
Resepi dari Divas Can Cook juga yang paling kami gemari
Walaupun anak-anak tak berapa minat dengan kek atau cupcakes ni
Kami tetap suka membuatnya
Untuk teman anak- anak
Ataupun disedekahkan pada jiran-jiran
Tapi kami akan kurangkan pewarna merah
Takut dengan jumlah pewarna yang digunakan
Sebab tu sibaldu merah kami tak berapa ceria warnanya
Lebih kepada kecoklatan sikit
Kesedapan kek baldu merah ni terletak pada toppingnya 
Kami cuma guna cream cheese jenama tartura 
Guna jenama Philadelphia pun sedap
Bergantung kepada selera masing-masing
Terima kasih kepada tuan punya blog ni
Kerana sudi berkongsi resepi yang sedap ni
Bersama ini kami titipkan resepinya
Boleh cuba kalau suka....








Comotnya hasil kerja kami 4 tahun yang lalu...untuk hari jadi Sara Hanum yang ke 18 rasanya




Red Velvet Cake
Sumber : Divas Can Cook
Di olah oleh : Aniza Little Kitchen

Bahan A
400 gram gula halus
1 cawan minyak jagung

Bahan B
Campurkan bersama
2 biji telur gred A
1 cawan buttermilk
2 sudu teh Essen Vanila
1 sudu besar pewarna merah

Bahan C
1 sudu teh cuka masakan
1/2 cawan air kopi panas ( instant coffee)

Bahan Bahan D
Ayak bersama
360 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
2 sudu besar serbuk koko

Pukul bahan A hingga sebati
Campurkan bahan B
Campurkan C
Campurkan D, kacau sebati
Masukkan dalam loyang  8 Inci yang digris atau dialas baking paper
Bakar pada suhu 170 C selama 40 minit
Untuk cupcakes bakar selama 25 minit bergantung kepada oven masing2






Versi cupcakes


Cream Cheese Frosting
Oleh: Azie Kitchen
Di olah : aniza little kitchen

Bahan bahan:
8 oz (226 gram)cream cheese - sejuk
5 sudu besar butter - lembut (70.8 gm/2.5 oz)
2 sudu teh  vanilla extract
2 cawan gula ising - ayak

Putar cream cheese dengan butter dan vanilla extract sehingga sebati.
Sedikit demi sedikit, masukkan gula ising sehingga mencapai konsistensi dan kemanisan yang disukai.
Simpan di dalam peti sejuk sehingga agak stiff sebelum menggunakannya. Boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga 3 hari.



Cara membuat buttermilk sendiri
1 cawan susu segar
1 sudu besar jus lemon atau 1 sudu besar cuka makan

Campurkan susu bersama jus lemon atau cuka dan kacau rata.
Biarkan anggaran 5 hingga 10 minit
Buttermilk dah sedia digunakan









No comments:

Post a Comment