Phat thai yang sangat sedap
Masa makan disatu kedai makanan Thailand tak lama dulu
Anak solehah Sara Hanum orderkan kami menu ni
Kongsi dengan En. Suami sebab takut tak boleh habiskan
Akhirnya kami rasa macam tak cukup pulak
Order menu yang lain pulak buat tambahan
Sedap sangat phat thai ni...
Kami suka rasa kueyteow yang sedikit kenyal
Tak terlalu lembik
Tambahan pulak rasa taugeh yang sangat rangup
Kacang tanah dan cili flakes yang menambahkan lagi ummph
Jatuh cinta kali pertama merasanya
Kami teruja nak mencuba
Beli kueyteow kering jenama A1
Buat cili flakes sendiri
Alhamdulillah tak jauh beza dan rasanya dari yang dikedai
Rasanya resepi ni kami dapat kat youtube
Resepi asli dari warga Thailand sendiri
Oleh itu kami titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka....
Kami letakkan karot yang diparut untuk memberikan rasa krup krap krup krap
PHAT THAI (KUEYTEOW THAI)
Resepi : Aniza Saidin (Aniza little kitchen)
Bahan A
Rendam dengan air suam hingga lembut
3 keping kuey teow kering - kami guna jenama A1
Bahan B
1/2 labu bawang besar - dicincang halus
2 ulas bawang putih - dicincang halus
10 ekor sederhana besar - dikopek kulitnya
1 sudu besar udang kering - direndam dan ditumbuk kasar
2 sudu besar lobak asin - dicincang halus
2 keping tauhu- dipotong kecil dan digoreng
2 biji telur - dibuat telur hancur
3 sudu besar minyak untuk menumis
Bahan C
Sos Phat Thai secukupnya
2 cawan taugeh - dibersihkan
10 tangkai daun kucai - di potong 1 inci
Bahan D
1/2 cawan kacang tanah - disangai dibuang kulit dan ditumbuk kasar
2 sudu besar cili flakes
2 biji limau kasturi atau 1 biji limau nipis - dipotong dan dibuang biji
2 tangkai daun ketumbar - dihiris kasar
1/2 biji karot - disagat panjang dan halus
Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi
Masukkan udang, udang kering dan lobak asin serta Bahan A, kacau hingga rata
Masukkan Bahan B yang lainnya dan kacau hingga sekata
Tambahkan sos phat thai secukupnya dan kacau sebati, akhir sekali campurkan taugeh dan kucai
Kacau dengan api kuat sebentar dan tutup api, jangan terlebih masak hingga kucai dan taugeh layu
Hidangkan bersama Bahan D
SOS PHAT THAI
1/2 cawan gula Melaka - dihiris halus
1/4 cawan gula pasir
1/4 cawan air
1/4 cawan sos ikan -nampla
1/4 cawan jus asam jawa pekat
Masak gula melaka dan gula pasir bersama air hingga gula larut sepenuhnya
Tapiskan dan campurkan dengan sos ikan dan jus asam jawa
Masak dengan api kecil hingga agak pekat
Tutup api dan sejukkan. Simpan didalam balang dan simpan didalam peti sejuk
Hidangkan bersama kacang tanah dan cili flakes
No comments:
Post a Comment