Wednesday 30 November 2016

APOM LENGGANG









    Apom lenggang 







Apom lenggang 
Kami suka menu ni dari kecik lagi
Selalu makan kat rumah orang je...
Mak jarang buat menu ni kat rumah
Kami suka bau apom ni, yang manis dan masam
Rasanya yang lembut buatkan kami boleh makan tanpa rasa jemu
Apa berbagai versi apom lenggang 
Yang guna nasi yang dikisar
Ataupun beras yang direndam semalamam dan dikisar
Ini versi orang dulu-dulu
Masa ni Mak kami ada pengisar beras yang diperbuat dari batu
Memang tugas kami la kalau cuti sekolah
Dok mengisar beras untuk dijadikan tepung
Selalunya Mak akan gunakan untuk buat tepung talam atau apom 
Kali ni kami buat versi yang mudah
Yang cuma gunakan tepung beras dalam paket
Pun cantik dan lembut je hasilnya
Oleh tu bagi yang teringin nak merasa
Kami titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka...













APOM LENGGANG
Resepi: Aniza little kitchen

Bahan A
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil yis segera
1/2 cawan gula pasir
1 biji telur
1 cawan air suam 

Bahan B
1 cawan santan pekat

Campurkan semua bahan A dan kacau hingga sebati
Tapiskan kalau perlu untuk mengelakkan adunan bergentel
Perapkan selama satu hingga 2 jam bergantung kepada cuaca dan suhu sekitar 
Masukkan santan dan kacau rata
Perapkan lagi selama 30 minit
Panaskan kuali dan letakkan sedikit minyak 
Kalau gunakan non stick pan tak perlu disapukan minyak
Pastikan kuali betul-betul panas baru di letakkan sesenduk adunan
Lenggangkan seperti membuat kuih ketayap 
Masak hingga  adunan garing dan angkat
Boleh di gulung atau dilipat 
Kalau mahukan apom lenggang yang sedikit tebal, letakkan lebih adunan didalam kuali
Tutup kuali dengan penutup periuk dan biarkan adunan hampir masak
Taburkan sedikit gula pasir atau gula perang
Biarkan seketika dan lipatkan apom tadi
Sedap dimakan waktu masih panas

Tip kami:
Kurangkan jumlah air untuk mendapatkan apom yang agak tebal dan gebu
Sedap juga ditaburkan kacang tanah dan jagung berkrim seperti membuat apam balik










No comments:

Post a Comment