Crepes by Alton Brown
Hidangan untuk En.Suami
CREPES BY ALTON BROWN
Resepi : Aniza Saidin (Aniza little kitchen)
2 biji telur gred A
3/4 cawan susu segar
1/2 cawan air
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar mentega dicairkan
Mentega untuk melengser kuali
Masukkan semua bahan kedalam pengisar dan kisar selama 10 saat
3/4 cawan susu segar
1/2 cawan air
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar mentega dicairkan
Mentega untuk melengser kuali
Masukkan semua bahan kedalam pengisar dan kisar selama 10 saat
Simpankan adunan didalam peti sejuk selama 1 jam
Panaskan non-stick pan dan sapukan mentega
Masukkan adunan dan gelekkkan supaya adunan sekata
Masak lebih kurang 30 saat dan terbalikkan, masakkan lagi selama 10 saat
Angkat dan letakkan di atas papan pemotong dan biarkan sejuk
Boleh dimakan bersama coklat atau madu dan buah-buahan pilihan
Tip kami:
Crepes yang sudah di sejukkan boleh disusun didalam plastik dan disimpan selama beberapa hari di bahagian bawah peti sejuk dan selama 2 bulan di bahagian sejuk beku
Cairkan crepes yang dibekukan sebelum di leraikan perlahan-lahan
Untuk membuat crepes manis campurkan 2 1/2 sudu besar gula dan 1 sudu teh Essen vanila
Untuk savory crepes campurkan 1/4 sudu teh garam, 1/4 cawan rempah pilihan yang disukai, bayam atau tomato didalam adunan
Indahnya pagi hari dapat menikmati crepes dan secawan kopi
Hidangan untuk anak soleh
Mewah dengan limpahan white chocolate dan dark chocolate
Untuk anak soleh peminat tegar marshmallows
No comments:
Post a Comment