Thursday 10 November 2016

CREPES BY ALTON BROWN DAN SARAPAN PINGGAN BESAR










   Crepes by Alton Brown












   Hidangan untuk En.Suami







CREPES BY ALTON BROWN
Resepi : Aniza Saidin (Aniza little kitchen)

2 biji telur gred A
3/4 cawan susu segar
1/2 cawan air
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar mentega dicairkan
Mentega untuk melengser kuali

Masukkan semua bahan kedalam pengisar dan kisar selama 10 saat
Simpankan adunan didalam peti sejuk selama 1 jam
Panaskan non-stick pan dan sapukan mentega
Masukkan adunan dan gelekkkan supaya adunan sekata
Masak lebih kurang 30 saat dan terbalikkan, masakkan lagi selama 10 saat
Angkat dan letakkan di atas papan pemotong dan biarkan sejuk
Boleh dimakan bersama coklat atau madu dan buah-buahan pilihan



Tip kami:
Crepes yang sudah di sejukkan boleh disusun didalam plastik dan disimpan selama beberapa hari di bahagian bawah peti sejuk dan selama 2 bulan di bahagian sejuk beku
Cairkan crepes yang dibekukan sebelum di leraikan perlahan-lahan

Untuk membuat crepes manis campurkan 2 1/2 sudu besar gula dan 1 sudu teh Essen vanila 
Untuk savory crepes campurkan 1/4 sudu teh garam, 1/4 cawan rempah pilihan yang disukai, bayam atau tomato didalam adunan 






   Indahnya pagi hari dapat menikmati crepes dan secawan kopi 







   Hidangan untuk anak soleh





 
    Mewah dengan limpahan white chocolate dan dark chocolate 







    Untuk anak soleh peminat tegar marshmallows 










No comments:

Post a Comment