Tuesday 8 November 2016

HOLLANDAISE SAUCE DAN SARAPAN PINGGAN BESAR








 
   Poaches egg dan Hollandaise sauce, salad tomato , tembikai dan jagung kukus







   Bagi peminat poaches egg, ini memang kombinasi yang sangat ngamm





 

HOLLANDAISE SAUCE
Resepi : Aniza Saidin ( Aniza little kitchen )

Bahan -bahan 
3 biji kuning telur
1 sudu besar jus lemon
1/2 sudu kecil garam
1/8 sudu kecil serbuk cayenne - kalau suka
10 sudu besar mentega tanpa garam - kalau menggunakan mentega bergaram tak perlu letak garam


Cairkan mentega didalam periuk yang kecil dengan api perlahan
Jangan sampai mentega mendidih, ketepikan sebentar
Didalam blender masukkan kuning telur, jus lemon , garam dan serbuk cayenne
Kisarkan bahan diatas dengan speed yang tinggi hingga bertukar ke warna yang lebih pudar, anggaran 20 hingga 30 saat
Proses mengisar akan memberi sedikit udara pada adunan dan akan meringankan sedikit sos
Perlahankan blender dan masukkan mentega yang dicairkan perlahan-lahan 
Kisar hingga sebati. 
Rasakan garam dan masamnya, boleh tambah garam atau jus lemon kalau perlu
Kalau ingin sos yang sedikit cair boleh tambahkan sedikit air suam
Letakkan ditempat panas seperti diatas tungku dapur dan gunakan dalam masa sejam 








   Menu yang menyegarkan di pagi hari








   Sarapan pinggan besar untuk En.Suami









No comments:

Post a Comment