Pisang goreng rangup
Menu kegemaran rakyat Malaysia ni
Kegemaran keluarga kami jugak
Kalau beli selalu tak puashati
Salutannya tak berapa ranguplah
Ataupun pisangnya terlampau lembik sampai serap minyak sangat
Lagipun risau menengok minyak gorengan yang dah hitam legam
Lebih baik goreng sendirikan
Bukannya susah sangat pun
Boleh makan banyak
Dan puashati , rasanya ikut yang kita suka
Sangat rangup krup krap krup krap
Ada banyak resepi pisang goreng yang rangup
Macam mak kami dulu-dulu cuma letak tepung beras dan air kapur
Pun dah cukup rangup
Tapi kami suka campur macam-macam
Kebetulan kat rumah ada banyak jenis tepung
Dok cubalah buh tepung ni sikit, tepung ni sikit
Tapi kami sukalah dengan rasanya dan warnanya
Keemasan gitu
Lagi satu kami suka makan goreng pisang dengan kuah kicap
Kawan kami orang Johor yang ajaq makan camni
Lepaih tu kami dah jatuh cinta pulak
Tak boleh makan pisang goreng tanpa kuah kicap ni
Macam tak kick pulak
Apapun kami titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka...
Pisang goreng dan kuah kicap pedas berapi
GORENG PISANG RANGUP
Resepi : Aniza Saidin (Aniza little kitchen)
Bahan A
1 sisir pisang ikut kesukaan
Bahan B
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1/4 cawan tepung custard
4 sudu besar kelapa kering atau kelapa parut atau 5 sudu besar santan pekat
1/2 sudu teh baking powder
1 biji telur
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
2 sudu besar butter dicairkan
1 1/2 cawan air ikut kepekatan
Boleh ditambah 2 sudu besar bijan
Bahan C
Minyak untuk menggoreng
Bancuhkan dan perapkan aggaran 15 minit
Kopek kulit pisang dan belah tiga
Celupkan kedalam adunan tepung dan goreng dengan api yang sederhana
Balikkkan sekali sekali hingga warna keperangan
Angkat dan toskan
Hidangkan bersama sambal kicap
Sambal kicap
12 bji lada api
I sudu besar bawang goreng
1 ulas bawang putih dihiris dan digoreng
3 sudu besar kicap manis
2 sudu teh gula
2 bji limau kasturi
Garam secukup rasa
Kisarkan semuanya
No comments:
Post a Comment