Friday, 4 November 2016

MEE KARI NYONYA









   Meehoon kari nyonya 





Menu alternative yang kami suka masak kalau tak masak nasi 
Tapi kami suka kuahnya yang berapa rasa sangat karinya 
Keluarga kami juga tak suka makan mee kuning
Dengan itu kami akan gantikan dengan bihun 
Bahan yang tambahan lain, kami suka letak tauhu dan sawi
Kalau makan ni memang berulang-ulang
Sedapnya lahai
Malaih nak cerita banyak
Lebih baik kami teruskan aje titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka....







  Makan dalam set pinggan mangkuk lama ni...bertambahlah sedapnya








   Bahan- bahan sampingan






MEE KARI NYONYA
Resepi : Aniza Saidin (Aniza little kitchen)

Bahan A
Dicelur dan ditoskan
1 paket mee kuning atau meehoon 

Bahan B
1 labu bawang besar - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 sudu besar minyak untuk menumis

Bahan C
Di bancuh menjadi pes
2 sudu besar serbuk kari ayam 
2 sudu besar cili kisar

Bahan D
1/4 ekor ayam - dipotong kecil
10 ekor udang - sederhana besar
10 biji tauhu kering
2 keping fish cake
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 tangkai daun kari 
4 tangkai daun kesum

Bahan E
Sawi , taugeh - dicelur
Tauhu digoreng
Telur rebus
Bawang goreng
Limau nipis atau kasturi


Panaskan minyak dan tumiskan Bahan yang dikisar hingga wangi
Masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang
Masukkan Bahan C dan kacau hingga garing dan terbit minyak
Masukkan ayam dan biarkan hingga ayam kecut 
Tambahkan santan cair, biarkan hingga mendidih
Tambahkan daun kari, daun kesum, fish cake dan tauhu kering
Masukkan pula santan pekat dan kacau senantiasa supaya tak pecah minyak
Akhir sekali masukkan udang dan masak hingga mendidih 
Tutup api, tambahkan garam secukup rasa
Hidangkan bersama Bahan A dan Bahan E

Tip kami:
Udang boleh direbus dan kopekkan kulitnya dan hidangkan bersama Bahan E
Air rebusan udang boleh digunakan semasa memasak kuah






   Tambahkan daun ketumbar untuk menambahkan aroma







   Sepiring ni memang tak cukup....










No comments:

Post a Comment