Tuesday 8 August 2017

ASAM PEDAS MELAKA IKAN BAWAL MAS








    Asam pedas Melaka ikan bawal mas



Ikan bawal mas memang sesuai dimasak asam pedas
Sebab ikan ni sangat berlemak
Selalunya kami kukus berlimau je...
Kalau digoreng tak berapa nak sedap
Sebab terlampau berlemak....sampai rasa nak mual
Kemainlah sedapnya bila dimasak asam pedas 
Tambahan pula asam pedas melaka
Wanginya bau segala rempah
Bunga kantan pula tengah merimbun ditepi rumah
Segar-segar lagi...
Daun limau purutpun petik yang ditepi rumah jugak
Besar merimbun pokoknya
Buahnya pun banyak
Kami selalu petik buat gosok pada kulit kepala dan buat air mandian
Harumnya lahai...
Berbalik pada menu asam pedas tadi
Kami tambahkan juga sedikit buah tomato
Itu aje bahan yang ada dalam petisejuk
Apapun kuahnya mesti pekat
Kalau kuah cair En.Suami tak berapa gemar
Kegemarannya menu ni
Dah berkali kami titipkan resepinya
Tapi kali ni kami titipkan lagi sekali
Boleh cuba kalau suka







   Kuah yang pekat dan likat dan harum berempah





ASAM PEDAS BAWAL MAS MELAKA STAIL
Resepi : Aniza Saidin ( Aniza little kitchen)

Bahan A
Digaulkan bersama biarkan 30 minit
2 ekor ikan bawal mas
1 sudu teh garam
1 sudu teh kunyit serbuk

Bahan B
Dikisar bersama 
1 biji bawang besar 
2 ulas bawang putih
10 biji cili kering - direndam dalam air panas hingga lembut
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1/2 sudu teh lada hitam
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh belacan bakar 

Bahan C
Untuk tumisan
1/4 sudu teh biji sawi
1/4 sudu teh halba
1 tangkai daun kari
1/4 cawan minyak untuk menumis

Bahan D
1 kuntum bunga kantan - dibelah 2
1 sudu besar asam jawa - diperah dengan 1/2 cawan air
1 biji tomato- belah 4
5 biji kacang bendi
Garam dan gula secukup rasa 


Panaskan minyak. Tumis bahan C hingga wangi dan terus masukkan Bahan B.
Tumis  sehingga  wangi dan pecah minyak, kalau selalu supaya tak hangit
Masukkan air asam jawa dan kacau rata. Tambahkan anggaran 2 cawan air lagi
Biarkan hingga mendidih masukkan Bahan A
Kemudian masukkan bunga kantan dan kesemua Bahan D
Perasakan garamnya dan biarkan hingga mendidih dan masak ikannya
Sedap dihidangkan bersama nasi putih, telur masin , sambal belacan dan ulaman







   Menu tambahan ikan gelama masin, sayur goreng kobis dan karot serta sambal belacan
   Makan tak ingat ni....









No comments:

Post a Comment