Monday 7 August 2017

OPOR NANGKA DAN AYAM








    Opor nangka dan ayam





Pulang kekampung di Pahang
Ada jiran beri nangka muda pada Mak
Dah siap Mak kopekkan dan rebus
Balik kerumah kami tiba-tiba teringin nak makan opor
Kebetulan ada ayam didalam petisejuk
Sedap sangat opor ni...
Wangi bau daun limau purut dan cekur
Kalau tak salah kami
Menu ni asalnya dari Indonesia
Resepi asal kami ambik dari majalah Wanita edisi lama
Zaman belum ada internet bagi
Majalah merupakan sumber rujukan terbaik kami
Kami tulis balik resepi ni dalam buku resepi ajaib kami
Yang dah berkurun lamanya kami simpan







   Ada juga ikan pelaling goreng garing dan sambal mangga serta ulaman





Kami makan opor nangka ni bersama nasi putih
Goreng pulak pelaling garing-garing
Kebetulan pulak ada mangga
Buat juga sambal mangga
Kemainlah sedapnya lahai
Kami titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka...








   Secukup rasa...pedas dan berlemak






OPOR NANGKA
Resepi : Aniza Saidin (Aniza little kitchen)


Bahan A
1/2 ekor ayam atau 1/2 kilo daging
1/2 kilo nangka muda
300 gram daging atau ayam

Bahan B
Dikisar bersama
15 biji cili kering - direndam air panas hingga lembut
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu teh belacan
1 sudu besar udang kering
3 sudu besar ketumbar 
1 sudu besar jintan manis
1/2 sudu jintan putih
5 biji lada hitam 
3 biji buah keras

Bahan C
1/2 biji kerisik kelapa
3 cawan santan - dari  sebiji kelapa

Bahan D
2 helai daun limau purut - dibuang tulang tengahnya 
2 helai daun salam
1 helai daun cekur
I keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa

Rebus nangka hingga agak lembut, ketepikan sebentar
Masukkan Bahan B kedalam periuk yang agak besar dan masukkan ayam atau daging
Kecutkan ayam atau daging tadi hingga empuk dan kering airnya
Masukkan santan dan kacau rata, masak hingga kuah mendidih
Masukkan nangka dan kerisik dan masak lagi hingga kuah agak pekat
Masukkan Bahan D dan perasakan kuahnya
Sedia dihidangkan







    Penambah selera, sambal mangga serta ulam daun kemangi dan timun





Selamat memasak semua...







No comments:

Post a Comment