Sunday 8 November 2015

KUIH KETAYAP AKA KUIH GULUNG





Kuih ketayap



Teringin nak makan kuih ketayap
Ada juga yang panggil kuih gulung
Ada juga yang sebut kuih dadar
Kami suka buat kuih dadar yang nipis dan lembut 
Dulu kami buat kuih ni untuk jualan
Laku sangat.....
Ramai yang suka kuih ketayap kami
Depa suka dengan intinya yang manis tapi lemak
Kami guna gula merah yang warna gelap sangat
Beli timbang kilo kat kedai runcit India
Balik rumah kena rebus dengan daun pandan dan heningkan
Baru di tapis untuk buang semua kotoran dan bendasing didalamnya
Sekarang kami rasa tak berapa nak lalu pulak guna gula merah tu...
Rasa kurang sikit tahap kebersihannya...
Lagipun sekarang dah ada juai gula merah dalam peket cantik
Nampak bersih sikit kan...
Kali ni kami ghajin sikit
Buat kulit ketayap guna adunan crepe
Macam dok buat crepe durian tu...
Sedap sungguh laaa....rasanya..
Lembut jer dan sangat lemak....
Kami titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka....





Lembut dan halus jer kulitnya


KUIH KETAYAP AKA KUIH GULUNG

Bahan untuk inti

1 biji kelapa parut putih
1 buku gula melaka
4  gula pasir
1 cwn air
Secubit garam
2 helai daun pandan
1 sudu besar tepung beras atau tepung gandum

Sementara itu masak gula merah, gula pasir dan garam bersama air dan sehelai daun pandan
Angkat dan tapiskan
Masukkan semula air gula kedalam kuali bersama sehelai daun pandan
Masak hingga air gula agak pekat dan masukkan kelapa parut
Kacau hingga sebati dan pekat
Masukkan tepung dan kacau hingga inti agak kering
 

Bahan untuk kulit Crepe  7 Jenis Tepung

Bahan-bahan:
3 sudu besar tepung Hong Kong
3 sudu besar tepung naik  sendiri
2 sudu besar tepung ubi kayu
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kentang
2 sudu besar tepung Super Fine
2 sudu besar gula icing
2 biji telur - buang tali pusat
1/2 tin susu cair atau santan kelapa
1 sudu kecil garam halus
3 sudu besar mentega yang dicairkan
2 cawan air
1 sudu pes pandan
sedikit pewarna hijau & kuning 

Satukan semua bahan dan kacau sebati dengan menggunakan whisker.
Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam. Keluarkan dan kacau rata.
Panaskan sebentar kuali non-stick menggunakan api paling perlahan.
Masukkan  sesenduk kecil adunan ke dalam kuali dan lenggangkan kuali hingga menjadi crepe yang nipis
Tunggu hingga bahagian atasnya masak.
Crepe tidak perlu diterbalikkan
Angkat crepe dari kuali
Susunkan didalam bekas berlainan untuk setiap keping crepe untuk mengelakkan crepe melekat
Bila crepe sejuk baru boleh dilapiskan antara satu sama lain
Atau nak lebih selamat lapiskan setiap helai crepe dengan plastik
Ulangi sehingga adunan habis dan biarkan crepe sejuk 






Mana-mana resepi pun kami suka...janji intinya sedap



Kami titipkan juga resepi kulit ketayap yang asli
Yang kami dok buat juai dulu
Cubalah yang manapun...
Dua-duapun sangat sedap dan enak...


Bahan untuk kulit yang asli

3 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung beras
1 biji telur ayam
1/2 sudu teh garam halus
2 cawan santan cair atau susu segar
2 cawan air perahan daun pandan ( 4 helai daun pandan biasa campur 4 helai pandan serani)
Sedikit pewarna hijau kalau suka
1 helai daun pandan untuk merenjis minyak

Kisar semua bahan dan tapiskan
Perapkan anggaran 20 minit
Panaskan non stick pan dan sapukan sedikit minyak masak dengan menggunakan daun pandan yang telah disiat-siatkan hujungnya
Letakkan anggaran satu senduk adunan dan dadarkan menjadi dadar yang bulat dan nipis
Masak anggaran satu minit dengan api yang perlahan
Angkat dan letakkan inti kelapa 
Gulung hingga kemas
Sedia dihidangkan





No comments:

Post a Comment