Wednesday 4 November 2015

NASI KAROT , AYAM KARAMEL , GULAI AYAM BERLABU AIR




 Nasi karot


Entah kenapa anak-anak soleh dan solehah kurang mengemari nasi berempah
Kami cuba juga banyakkkk kali sediakan hidangan nasi beriyani dan nasi tomato
Tapi sambutannya agak hambar
Kami tak putus asa...
Masak juga nasi berperisa tapi tanpa rempah ratus
Mula- mula kami buat nasi udang
Anak- anak berselera menjamah
Habis seperiuk



   Dihidangkan bersama gulai ayam bersama labu air dan ayam karamel



Lepas tu kami buat pula nasi karot 
Parut karot banyak-banyak masukkan kedalam 
Pun laju jer anak-anak makan
Alhamdulillah ...tapi lauknya bukan kari atau dhal
Kami buat ayam panggang atau ayam goreng 
Kekadang kami tambahkan sup
Sesekali kami buat juga gulai ayam...sebab anak soleh Nayib Ali penggemar gulai tegar
Kali ni nasi karot kami lawankan dengan ayam karamel
Pun sedap sangat...
Kami titipkan resepinya disini
Boleh cuba kalau suka


Nasi Karot 

Bahan A
2 cawan beras basmathi - di basuh, rendam selama 10 minit dan toskan 
3 cawan air ditambah 1 sudu kecil serbuk stok ayam atau
3 cawan stok ayam
1/4 cawan susu cair
1 sudu kecil garam

Bahan B
1 sudu margerine 
1 sudu minyak sapi
1 labu kecil bawang holland- dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang
Sebesar ibu jari halia-dimayang halus
1 batang serai - dititik

Bahan C
1 batang karot - disagat halus
1 helai daun pandan

Tumiskan bahan B hingga garing dan wangi
Masukkan bahan C, kacau rata
Masukkan bahan A , dimulai dengan  beras, kacau sebentar hingga agak wangi
Masukkan bahan B yang lainnya
Masak seperti memasak nasi biasa
Kacau dengan menggunakan garpu atau chopstick sebelum dihidangkan
Sesuaikan dihidangkan bersama menu ayam atau daging



 
   Ayam karamel



Ayam Karamel

Bahan A
5 paha ayam
2 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
1 sudu besar cili kisar
1 sudu teh garam


Bahan B
4 sudu gula pasir
1 cawan air 

Perapkan bahan A anggaran 1/2 jam atau lebih
Bakar sekejap diatas non stick dengan api yang kuat hingga kulit ayam garing
Angkat. Proses ini untuk mengelakkan ayam kehilangan jusnya dan menjadi kering
Masak gula hingga warna bertukar keperangan
Masukkan air dan masukkan ayam
Masak hingga ayam empuk dan kuah menjadi pekat



  Gulai ayam bersama labu air


Untuk gulai bersama labu air , Kami gunakan resepi camni
Cuma gantikan kentang tu dengan sebiji labu air yang kecil
Tapi jangan masukkan labu air away sangat yer
Masukkan akhir sekali, lepas kuah dah mendidih
Bila labu dah lembut bolehlah tutup api
Kami buat separuh jer dari resepi di bawah ni...
Kami guna bahagian tulang ayam sebab yang isi kami buat ayam karamel ...


Gulai Ayam Utara

Bahan A
1 ekor ayam - dipotong 16
2 sudu teh garam
2 sudu teh serbuk kunyit
4 biji kentang- dipotong 2

Bahan B
1/4 cawan minyak masak
1 biji bawang besar - dimayang halus
2 ulas bawang putih -dimayang halus
3 inci halia -dimayang halus
1 batang kayu manis 
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
2 helai daun pandan

Bahan C
Dikisar bersama
5 sudu besar rempah kari ayam 
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 sudu besar serbuk cili atau 
2 sudu cili kisar

Bahan D
2 cawan santan pekat
2 cawan air atau santan cair
1 sudu besar kerisik
1 keping asam gelugur

Bahan E
2 biji tomato- dipotong 4
3 biji cili hijau- di belah tak putus
Garam secukup rasa

Gaulkan ayam bersama kunyit dan garam ketepikan sebentar
Didalam periuk tumiskan bahan B hingga wangi dan garing
Masukkan bahan C, masak hingga terbit minyak
Rempah hendaklah dikacau selalu supaya tidak hangit
Masukkan bahan A, kacau rata
Perlahankan api dan biarkan hingga air ayam hampir kering
Hendaklah dikacau selalu supaya rempah tidak hangit dan melekat
Masukkan bahan D, masak hingga kentang dan ayam empuk 
Akhir sekali masukkan bahan E dan biarkan kuah mendidih baru ditutup api
Sesuai dihidangkan bersama nasi minyak atau nasi putih





    Bahagian kepak ni kami punya...sebab kami tak pandai makan paha ayam

No comments:

Post a Comment