Nasi Salik
Bulan Ramadan yang lalu...
Ternampak menu nasi salik di fb professor Mohd Kamil
Nasi salik hasil air tangan Puan Roza...
Kami teringin yang amat sangat nak mencubanya
Kamikan pantang dengaq orang kata menu sedap
Mesti nak cuba buat dan nak cuba rasa
Kami gigih berusaha mencari resepi
Mencari merata-rata...susahnya nak jumpa resepi ni
Tapikan akhirnya pencarian kami berjaya juga
Pastu nampak salah satu bahannya kena letak serbuk dukkah
Mana pula nak mencarinya...
Dengar pun tak pernah
Tapi kami tak putus asa...
Godek-godek iPad , tanya kat pakcik Google
Akhirnya dapat juga resepi buat rempah dukkah ni
Dari blog mana tapi kami dah lupa
Mohon puan punya blog halalkan resepinya yer
Sebab resepi ni , puan punya blog yang cipta sendiri
Hasil kajian dan pemerhatian
Alhamdulillah berbuka petang tu kami menikmati nasi salik
Yang fizikalnya lebih kepada bubur nasi
Yang diletakkan susu segar
Apapun kami titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka....
NASI SALIK
Sumber : Bukan Sekadar Resepi
Diolah : Aniza Saidin ( Aniza Little Kitchen)
1 ekor ayam besar (potong 8) kami potong 4 jer
1 sup bunjut Adabi - kami buat sendiri
1 biji bawang besar (belah 4)
1 sudu besar minyak zaitun
1 sudu teh serbuk Dukkah (Rempah Arab)
Garam dan lada sulah secukupnya
Air merebus secukupnya
Sedikit Lada hitam
2 sudu besar mentega & minyak sapi (untuk menggoreng)
Rebus ayam bersama bahan rebus hingga empuk. Keluarkan ayam dan goreng hingga garing kulit luarnya di atas kuali bersama mentega dan minyak sapi.
Bahan B:
2 cawan beras Egypt atau beras wangi (rendam 30 minit dan tos)
2 cawan susu segar
4 sudu besar mentega
Garam
Air panas secukupnya
Hiasan
Badam, Batang daun bawang, tomato & buah zaiton
Cara Masak Bahan B
Tapis keluar rempah dari air rebusan ayam. Gunakan air rebusan untuk merebus beras seperti masak bubur nasi. Masukkan susu ke dalam bubur nasi.
Setelah masak, campurkan mentega dan garam secukup rasa. Kacau rata. Biarkan selama 10 minit lagi. Masukkan nasi ke mangkuk dan atur ayam di tengah nasi.
Curahkan lebihan mentega atau minyak sapi cair ke atas ayam. Tabur bahan hiasan. Sedia dimakan panas-panas.
Juadah yang menyegarkan dan sesuai disajikan waktu berbuka
Homemade Rempah Dukkah
Bahan dikisar bersama
3 tbsp coriander seeds/ biji ketumbar
3 tbsp poppy seeds
2 tsp fennel seeds / biji jintan manis
2 tsp cumin seeds / biji jintan putih
2 tsp ground White pepper / serbuk lada sulah
10 biji cashew nuts / kacang gajus
No comments:
Post a Comment