Wednesday 4 November 2015

NASI AYAM KARAMEL






 Nasi Ayam Karamel


Hari ni kami masak nasi ayam karamel
Untuk menu makan tengahari
Anak- anak gemar sangat
En. Suami pun kata ok
Kami guna resepi ayam karamel yang seperti biasa
Tapi kami tambah kicap dan sos tiram didalamnya
Jadi ayam karamel kami jadi lebih hitam dan berperisa




Set untuk En.Suami


Kami buat juga sup kentang dan sausage
Pun kena dengan selera semua
Untuk nasinya kami masak seperti resepi biasa
Berselera sangat menengok anak- anak makan
Sangat sedap katanya
Benda yang sedap mesti dikongsi bersama
Oleh itu kami titipkan resepinya disini ....
Boleh cuba kalau suka...




Nasi Ayam yang sangat lembut dan berderai


Nasi Ayam

Bahan A
2 cawan beras basmathi di basuh dan toskan 
3 cawan stok ayam - ataupun I kiub pati ayam campur 3 cawan air
1/4 cawan susu cair
3 butir gula batu
1 sudu teh garam

Bahan B
4 ulas bawang putih-dikisar
1 inci halia-dikisar
1 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak sapi 
2 helai daun pandan 

Masukkan bahan A kedalam rice cooker.
Tumiskan bahan B hingga wangi dan masukkan kedalam bahan A
Masak seperti biasa.
Kacau nasi yang kering dengan garpu.




Ayam Karamel yang sangat enak


Ayam Karamel

Bahan A
5 paha ayam
2 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
1 sudu besar cili kisar
1 sudu teh garam

Bahan B
4 sudu gula pasir
1 cawan air 

Bahan C
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram

Perapkan bahan A anggaran 1/2 jam atau lebih
Bakar sekejap diatas non stick dengan api yang kuat hingga kulit ayam garing
Angkat. Proses ini untuk mengelakkan ayam kehilangan jusnya dan menjadi kering
Masak gula hingga warna bertukar keperangan
Masukkan air dan bahan C
Masukkan ayam
Masak hingga ayam empuk dan kuah menjadi pekat
Sedia dihidangkan




Sup Kentang dan Sausage gandingan yang serasi



Sup Kentang Dan Sausage

Bahan A
1/2 labu bawang holland dicincang
2 ulas bawang putih dicincang
Satu sudu minyak untuk menumis

Bahan B
I butir kentang dipotong dadu
I batang lobak merah kecil di potong dadu

Bahan C
1 batang saderi
I tangkai daun sup
2 batang sausage ayam

Tumiskan bahan A hingga wangi.
Masukkan 2 cawan air dan biarkan mendidih
Masukkan bahan B tunggu hingga empuk
Masukkan bahan C dan biarkan mendidih 




Kuah cili dan kicap pelengkap rasa


Kuah Cili 
2 biji cili merah
5 biji cili padi
2 ulas bawang putih
3 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
3 sudu kecil jus lemon atau 1 sudu kecil cuka
2 sudu besar air masak
 
Kisarkan semuanya dan perasakan ikut kesukaan
Boleh ditambah 1 sudu sos cili Thai





Sepinggan mana cukup....nak tambahhh



Kuah Kicap

5 sudu besar sup
1 sudu besar kicap
Sedikit halia yang dikisar - kalau suka

Campurkan semuanya dan kacau sebati




Menu yang lengkap dan mudah disediakan 


Selamat mencuba.....


No comments:

Post a Comment