Wednesday, 28 October 2015

ASAM PEDAS MELAKA




ASAM PEDAS MELAKA

Menikmati nasi panas bersama asam pedas memang mengasyikkan
Tambahan pula ada sambal belacan dan sedikit ulaman
Menambahkan nikmatmya lagi rebus sebiji dua telur masin
Kalau nak berdiet jangan dicuba menu ni yer
Memang hancurlah diet...
Kami suka mencuba pelbagai menu asam pedas
Asam pedas Melaka yang mudah ni kami paling suka
Kalau ada ikan jenahak atau pari memang sangat umph
Kalau ikan kembung pun sangatlah sedap juga
Kegemaran En. Suami  kami ni...
Bersama ini kami titipkan resepinya....
Boleh Cuba kalau suka...





    Asam Pedas Melaka




Asam Pedas Melaka

Bahan A
Digaul bersama
4 ketul ikan pari / parang / tenggiri 
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk kunyit

Bahan B
Dikisar bersama
4 labu bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
2 batang serai
3 cm belacan
2 cm kunyit hidup
1 sudu besar lada hitam 

Bahan C
1/2 cawan cili kisar

Bahan D
1/4 cawan minyak masak
1 sudu teh halba

Bahan E
2cawan air asam jawa- dr 1/2 sudu besar asam jawa

Bahan F
1 kuntum bunga kantan
2 tangkai daun kesum

Bahan G
5 biji sayur bendi
1 biji terung sederhana besar- dipotong kasar
1 biji buah tomato -dipotong enam
Garam secukup rasa

Panaskan minyak dan masukkan halba
Masukkan bahan B, masak hingga wangi dan agak kering
Masukkan bahan C, masak dengan api perlahan hingga garing dan wangi
Masukkan pula bahan A, kuatkan sikit api dan kacau sebentar
Masukkan bahan E dan bahan F
Bila kuah mendidih , terus Masukkan bahan G
Biarkan hingga semuanya masak
Sedia dihidangkan bersama nasi putih, sambal belacan , ulaman dan telur masin



      Kali ni  kami guna ikan ikan tuka



No comments:

Post a Comment