Pulut Sekaya Pandan
Ada yang panggil serimuka
Ada juga yang gelarkannya puteri salad
Tapi kami orang kedah
Jadi kami namakannya pulut sekaya
Kuih ni ada dua bahagian
Hak bahagian bawah badannya
Hak bahagian atas kepalanya
Badannya adalah pulut bersantan
Kepalanya boleh buat macam- macam jenis
Selalunya orang dok buat kepala hijau
Tok cik kami suka buat warna cokelat
Letak gula merah
Boleh juga letak isi durian
Pun sangatlah sedapnya
Kami ada banyak versi pulut sekaya
Yang lembik- lembik paling kami suka
Tapi buat untuk makan sendiri jerlah
Nak hidang susah...terlampau lembik
Kami selalu kaut dengan sudu jer
Pulut sekaya kami letak jintan manis dan kulit kayu manis
Bau wangi jeee...
Sebabnya kami tak tahan bau teloq
Kami juga guna daun pandan serani
Sebab kami tak berapa suka guna pewarna tiruan
Kami titipkan resepinya disini
Boleh cuba kalau suka....
Lemak berkrim
PULUT SEKAYA AKA SERIMUKA
Oleh :Aniza Little Kitchen
Loyang segi empat 12 x 12
Bahan A
Untuk bahagian bawah
3 cawan beras pulut ( rendam 1/2 jam)
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan
Panaskan periuk kukusan
Masukkan semua bahan kedalam loyang
Sukatan cecair sepatutnya sama paras dengan pulut
Kukus hingga pulut masak
Keluarkan dari kukusan dan tekan pulut didalam loyang hingga padat
Ataupun keluarkan pulut, alaskan loyang dengan plastik baru di tekankan pulut diatasnya
Bahan B
Untuk bahagian atas
1 1/2 cawan gula pasir
6 biji telor ayam
2 cawan santan pekat
4 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung custard
5 helai daun pandan
5 helai daun pandan serani
2 cawan air
1/4 sudu teh serbuk jintan manis
1/4 sudu teh serbuk halia
1/4 sudu teh kulit kayu manis
1/4 sudu teh garam
Blenderkan daun pandan bersama 2 cawan air dan semua serbuk rempah
Tapiskan dan ketepikan jusnya
Kacaukan santan pekat bersama telur dan air daun pandan
Tapiskan kedalam periuk, masukkan tepung gandum kacau sebati
Masukkan bersama gula, santan pekat dan garam
Kacau sekejap diatas api perlahan hingga naik wap
Curahkan ke atas pulut yang siap ditekan tadi
Kukuskan selama 1/2 jam hingga pulut masak
Sesekali buka tutup kukusan dan lapkan tudungnya untuk mengelakkan wap jatuh diatas kuih
Sejukkan sebelum dipotong
Sepotong kuih yang membuatkan hati ceria
Tip kami :
Boleh gunakan gula merah menggantikan gula putih untuk mendapatkan sekaya gula merah
Boleh tambahkan lagi tepung gandum untuk sekaya yang lebih pejal dan keras
Kami menggunakan acuan kek yang boleh dibuka tepinya untuk memudahkan proses mengeluarkan kuih
Tutupkan loyang dengan tudung periuk untuk mengelakkan air wap jatuh ke atas kuih
No comments:
Post a Comment