Thursday 8 October 2015

LAKSA NYONYA




 
                                        Laksa Nyonya


Menikmati laksa nyonya buat pertama kali
Terus jatuh hati dengan rasanya
Masa tu dah berumur 23 tahun pun
Makan kat  cafe didalam Central Market
Semangkuk cuma RM10 kalau tak salah
Tapi itu 23 tahun yang dulu...memanglah mahal sangatkan
Macam harga kat hotel
Tapi sebab ada orang belanja
Kami makan jugalah...
Sedapnya laksa nyonya di situ
Lemak berkrim, ada udang besaq, ada ayam dan banyak tauhu kering
Warna laksa tak berapa nak merah
Sebab dihidangkan bersama sambal 
Lepas makan kat situ kamipun memulakan pencarian
Mencari resepi laksa nyonya yang sedap
Puas dok belek majalah Wanita, Nona dan seangkatannya...
Masa tu bukan boleh tanya kat makcik google
Belum ada lagi kut rasanya
Bila jumpa resepi kami akan cuba
Sampailah kami jumpa satu resepi ni..
Walaupun tak sama rasanya tapi lebih kuranglah
Di rumah kami ramai yang tak minat mee kuning
Jadi kami tukarkan laksa nyonya ni kepada meehoon
Atau angel hair pun ok jugak
Kalau ada yang teringin nak mencuba...
Kami titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka....




                                             Set Untuk Laksa Nyonya

Laksa Nyonya
Resepi :Aniza Saidin

Bahan A
Mee kuning Atau Meehoon dicelur hingga lembut
Atau angel hair direbus hingga lembut

Bahan B
Untuk tumisan dikisar bersama 
20 tangkai cili kering - direndam hingga lembut
10 ulas bawang merah
1 sudu besar biji ketumbar atau 1 sudu teh serbuk ketumbar
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
1 inci belacan
5 biji buah keras
1/4 cawan minyak untuk menumis

Bahan C
2 batang serai dititik
6 cawan santan
Air rebusan udang
6 biji tauhu kering
10 biji bebola ikan
2 keping kek ikan
Beberapa tangkai daun kesum kalau suka
Garam dan gula secukup rasa

Bahan D 
15 ekor udang rebus
1 cawan isi kerang rebus
2 keping tauhu goreng- dipotong memanjang 
Taugeh
Sawi - dicelur
Daun bawang
Bawang goreng

Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan B
Biarkan hingga wangi serta garing dan terbit minyak
Masukkan bahan C dimulai dengan santan dan air rebusan udang
Biarkan hingga mendidih baru dimasukkan yang lainnya
Perasakan garam dan gula
Biarkan mendidih dengan api perlahan
Sedia dihidangkan bersama bahan A dan bahan D



                                     Tengok gambar ni dah buat kami teringin 


Sambal Tumis Udang Kering

Bahan A
Dikisar bersama
15 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
1 camca besar udang kering, rendam dan toskan

Bahan B
1/3 cawan jus asam jawa 
Garam dan gula kabung secukup rasa

Panaskan minyak dan masukkan bahan A
masak hingga wangi dan terbit minyak
Masukkan jus asam jawa
Masak dengan api perlahan hingga pekat
Masukkan garam dan gula
Siap untuk dihidangkan bersama laksa nyonya


No comments:

Post a Comment