Friday 10 June 2016

CREAM CARAMEL YANG LEMBUT DAN HALUS



Menu Ramadhan ke 3





    Cream caramel yang sangat sedap




Menu pencuci mulut yang mesti kami buat kalau Ramadhan tiba
Kalau bukan bulan posa pun selalu jugak kami buat ni
Semua isi rumah gemar sangat dengan kuih yang satu ni
Tak pernah kata tak habis
Kami sorang jer yang tak pandai makan
Sebab kami kurang gemar menu yang berasaskan telur
Banyak sungguh resepi yang kami dok cuba 
Ada yang guna susu pekat manis 
Ada yang guna susu segar
Ada yang guna susu cair
Ada juga yang guna fresh cream
Ada yang bakaq
Ada yang kukus
Yang ni guna campuran antara susu cair dan susu pekat manis
Antara resepi yang sangat kami gemari
Sebab suka dengan strukturnya yang lembut dan halus mulus
Resepi yang bagus haruslah di kongsikan
Bersama ini kami titipkan resepinya...
Boleh cuba kalau suka...







    Halus dan mulus ...lembut jeee





CREAM CARAMEL YANG SEDAP ( keeper ricipe)
Resepi : Aniza little kitchen 

Bahan A
5 biji telur gred A
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
2 cawan air
1/2 sudu teh vanila
12 biji bekas microwave yang kecil
Atau loyang berukuran 7 Inci

Bahan B
Bahan untuk gula hangus
1/2 cawan gula pasir
1/4 cawan air
Masak gula dengan api perlahan hingga keperangan
Masukkan air dan masak hingga semua gula mencair dan pekat


Telur di pukul hingga sebati jer, jangan kembang nanti caramel tak halus
Masukkan kedua- dua jenis susu, kacau sebati
Masukkan air dan vanila, kacau dan tapiskan
Masukkan gula hangus  di setiap satu bekas
Masukkan adunan caramel
Kukus selama 15 minit dengan api sederhana
Sejukkan sebelum dihidangkan
Kalau guna loyang, kukus selama 30 minit
Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan kedalam peti sejuk
Sedia dihidangkan


Tip kami:
Kukus dengan api kuat boleh membuatkan karamel mengerutu
Terlebih masa mengukus menyebabkan air gula naik dan karamel mengembang
Menghasilkan 1 liter cecair.
Kami gunakan 4 mangkuk kecil











No comments:

Post a Comment