Sayur air petola dan tauhu...ada juga fucuk dan suhun
Menu simple ni tapi kalau kena gengnya memang makan bertambah
Kami masak ni pada Ramadhan ke 3, gengkan dengan dendeng Balado Padang
Memang kombinasi yang ngam sangatlah...
Untuk yang nak mencuba...
Sayur air cara kami..
Kami titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka...
SAYUR AIR PETOLA DAN TAUHU
Resepi : Aniza Saidin ( Aniza little kitchen )
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cilipadi akar (Siam)
1 sudu besar ikan bilis dikopek
1 sudu besar minyak
1 biji petola sederhana besar. - dibuang kulit potong serong
2 keping tauhu - dipotong 4
Segengam suhun - direndam hingga lembut
2 keping fucuk - direndam hingga lembut
Garam secukup rasa
Tumbuk kasar bawang merah, bawang putih dan cilipadi serta ikan bilis
Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang ditumbuk tadi hingga wangi
Masukkan 3 cawan air dan biarkan hingga mendidih
Masukkan suhun dan fucuk, masak hingga lembut
Akhir sekali masukkan tauhu dan petola
Tambahkan garam secukup rasa
Biarkan mendidih sekali lagi dan padamkan api
Sedia dihidangkan
Tip kami :
Sayur air sesuai dihidangkan bersama menu yang pedas
Sedap juga dihidangkan bersama ikan bakar dan air asam
Ataupun ikan goreng dan sambal belacan
Boleh gantikan petola dengan labu air
Boleh gantikan ikan bilis dengan sedikit belacan
No comments:
Post a Comment