Sunday 3 September 2017

MASAK LEMAK TELUR ITIK DAN PUCUK ASAM GELUGUR










 
    Lemak cilipadi telur itik dan pucuk asam gelugur






Salah satu menu kegemaran anak solehah kami ni
Dulu memang kami tak pandai langsung masak telur itik ni
Selalunya kami akan rebus dulu telur itik dan dikupas kulitnya
Lepaih tu kami buat kari  atau masak kurma
Pertama kali kami buat gulai terus jadi bubur
Semua telur pecah dalam kuah
Teruih kami buang semuanya
Kebetulan lepaih tu ada jiran kami 
Berniaga kat bazaar Ramadan 
Salah satu menunya gulai telur 
Kami belajar denganya....dia pecahkan telur didalam senduk
Lepaih tu massukkan kedalam air panas mendidih yang dicampurkan sedikit cuka makan
Alhamdulillah telur cantik jee kejadiannya 
Angkat telur dan toskan
Baru dimasukkan dalam kuah gulai 







   Set makan tengahari kami, lemak cilipadi telur itik bersama pucuk asam gelugur, ikan tongkol 
   goreng cili bawang, telur asin, sambal belacan dan ulam timun jepun.





Kami belajar dari kawan orang nogori 
Katanya gulai telur sedap dicampurkan bahan yang masam-masam
Asam belimbing buluh, mangga atau bacang muda
Kali ni kami letakkan pucuk asam gelugur
Alhamdulillah sedap selera anak solehah kami 
Memang kami masak gulai ni khas untuknya
Yang pulang bercuti di hujung minggu
Bersama ini kami titipkan resepinya ....
Boleh cuba kalau suka....







    Sesedap rasa, pedas dan masam




GULAI aka LEMAK CILIPADI TELUR ITIK BERSAMA PUCUK ASAM GELUGUR
Resepi : Aniza Saidin (Aniza little kitchen)

Bahan A
Ditumbuk halus
21 biji cilipadi kampung - boleh kurangkan 
1/2 inci kunyit hidup
1 batang serai - diketuk

Bahan B
3 cawan santan pekat dari sebiji kelapa 

Bahan C
6 helai pucuk asam gelugur - diracik halus
Garam secukup rasa

Bahan D
6 biji telur itik
1 sudu besar cuka makan
2 cawan air

Pecahkan sebiji telur didalam bekas yang kecil
Dalam periuk atau kuali masakkan 2 cawan air serta cuka hingga mendidih
Perlahankan api dan biarkan air rebusan merenih
Kacaukan air ikut arah lawan jam hingga berpusar ditengahnya 
Masukkan telur kedalam air tadi dan biarkan hingga telur putih sedikit mengeras 
Angkat dan toskan. Laukkan proses yang sama untuk kesemua telur tadi
Didalam periuk yang berasingan , masukkan santan serta bahan A
Dengan api yang perlahan kacau bahan hingga mendidih
Masukkan pucuk asam gelugur dan telur
Perasakan dengan garam dan biarkan kuah mendidih sekali lagi
Sedia dihidangkan







    Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut senang hati





Tip kami :
Kalau tak suka bahan yang masam, boleh digantikan  dengan pucuk ubi yang disimpulkan atau daun kunyit yang diracik halus.  Tapi mesti juga di diletakkan asam keping atau sedikit perahan air limau kasturi untuk menghilangkan bau hanyir telur.

Boleh juga dimasukkan terus telur kedalam kuah yang telah mendidih dengan cara pecahkan telur sebijik-sebijik didalam bekas kecil dan tuang perlahan-lahan didalam kuah 

Garam hendaklah dimasukkan akhir sekali kerana ini juga merupakan satu lagi petua untuk mengelakkan telur hancur

Pucuk asam gelugur boleh didapati di pasar basah ataupun pasar tani





No comments:

Post a Comment