Thursday 21 September 2017

MONTREAL CHICKEN, OGLIO OLIO PASTA DAN SOS YOUGURT









   Montreal chicken





Selalu dengar namanya
Biasa lihat gambarnya
Tapi tak pernah merasa
Apatah lagi nak memasaknya
Pada suatu pagi yang hening
Hujan renyai-renyai
Ternampak gambar montreal chicken ni di IG sahabat
Terus teringin nak memasaknya
Walaupun warnanya sedikit hitam
Tapi menawan sungguh pada hati kami







   Geng makan malam montreal chicken ada oglio olio makaroni, salad dan yougurt sos
    Jus tomato jangan dilupa





Bermulalah pencarian kami
Mencari resepi dimerata-rata
Kebanyakkan resepi menggunakan rempah montreal yang sedia dijual dipasaraya
Tapi kami nak buat sendiri
Sebabnya nak buat dan-dan tu jugak
Tak mau tunggu En.Suami balik petang
Baru dapat gi pasaraya
Hasil usaha selama berjam-jam
Akhirnya kami jumpa satu resepi ni
Cara buat rempah montreal ni
Kebetulan bahan-bahan semua cukup dirumah
Untuk yang nak mencuba
Meh sini kami titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka...








    Sedap dan sangat lembut isinya





HOMEMADE MONTREAL STEAK SEASONING -130 kalori dan 48 gram sodium 
Resepi : Aniza Saidin ( Aniza little kitchen)

2 sudu besar lada hitam
2 sudu besar serbuk paprika
1 sudu besar serbuk bawang putih 
1 sudu besar serbuk bawang 
1 sudu besar serbuk cayenne
1 sudu besar serbuk  dill
1 sudu besar serbuk ketumbar kasar
1 sudu teh garam
Menghasilkan 8 sudu besar Bahan perapan cukup untuk seekor ayam atau lima keping steak








   Salad buah dan sayuran serta sos yougurt






Resepi rempah montreal diatas cukup untuk seekor ayam
Boleh bakar ayam seekor atau dipotong lapan
Keringkan ayam dengan menggunakan tisu dapur
Sapukan ayam dengan rempah hingga rata dan perapkan didalam petiais selama 1 jam atau lebih
Perap lagi lama lagi best dan meresap rempahnya kedalam isi
Keluarkan ayam dari dalam petiais
Panaskan kuali non stick yang besar, curahkan sedikit minyak zaitun anggaran 2 sudu
Masak ayam dengan suhu yang tinggi anggaran 3 minit setiap belah hingga kulit ayam sedikit keperangan atau sedikit garing
Tutup api, letakkan ayam diatas tray dan bakar pada suhu 200'C selama 30 minit
Keluarkan tray dari oven dan keluarkan air ayam yang bertakung
Turunkan suhu oven kepada 170'C dan teruskan membakar lagi selama 20 atau 30 minit
Kalau seekor ayam mungkin memerlukan masa yang lebih lama lagi
Sedia dihidangkan bersama pasta dan salad












Kebetulan waktu ni kami sedang menjaga makan
Tak ambil banyak karbohairat
Jadi menu montreal chicken ni kami hidangkan bersama makaroni oglio olio dan salad
Salad tu ada campuran epal , orange, ceri tomato dan kacang walnut
Kami hidangkan bersama yougurt sos
Sos yougurt hasil campuran yougurt, lemon, olive oil , garam dan sedikit cincangan bawang putih
Boleh tambah cincangan daun dill kalau suka











Sementara makaroni pulak
Kami gorengkan bersama sedikit olive oil, bawang putih, bawang holland
Taburkan sedikit oregano dan lada hitam yang dikisar
Tambahkan juga cincangan daun parsley dan garam secukup rasa
Alhamdulillah sedap selera En.Suami dan mengenyangkan juga
Yang penting kalori terjaga dan sihat


















No comments:

Post a Comment