Saturday 2 September 2017

NASI KERABU KUNING










  Set nasi kerabu kuning





Nasi kerabu kuning
Tak kurang sedapnya dengan nasi kerabu ungu
Kalau tak ada bunga telang, inilah pilihan nasi kerabu kami
Letak sehelai dua daun limau purut
Sangatlah wangi baunya
Tak kisah apa lauk tambahan
Solok lada, ikan percik atau telur masin
Semuanya sedap belaka gandingannya
Keropok ikan jangan dilupa








   Menu yang menggamit selera





Resepi pilihan kami ni
Sesuai dengan selera kami sekeluarga
Sesedap rasa
Buat juga solok lada
Rebus sebiji dua telur masin
Ada ikan percik dan sedikit ayam panggang








   Set menu berbuka puasa





Tak mahulah cerita panjang
Marilah kami titipkan resepinya disini
Boleh cuba kalau suka












NASI KERABU KUNING
Resepi : Aniza Saidin (Aniza little kitchen)

Untuk nasi
3 cawan beras
3 cawan air
2 helai daun limau purut
1 helai daun pandan
1 batang serai - kalau suka
1/2 sudu teh kunyit serbuk

Masak macam memasak nasi biasa






 
    Sambal ikan dan kelapa





Sambal ikan dan kelapa
1 biji kelapa parut - disngai hingga perang
4 ekor isi ikan selayang/sardin  - dibakar dan dikopek isinya
6 ulas bawang merah
10 biji lada hitam
4 batang serai  - diracik halus
1/2 keping gula melaka
Garam secukup rasa

Tumbuk halus kelapa yang siap disangai tapi jangan sampai pecah minyak, ketepikan
Tumbuk lada hitam, serai dan bawang merah serta gula melaka hingga lumat, ketepikan
Tumbuk pula isi ikan dan gaulkan semua bahan yang telah ditumbuk tadi bersama garam secukup rasa hingga rata dan bercampur sempurna







    Kuah tumis




Kuah Tumis
3 cawan santan - dari 1 biji kelapa
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
4 batang serai - dihiris nipis
10 biji cili kering - direndam air panas
1/2 buku gula melaka
2 keping asam gelugur
1 sudu besar budu - kalau suka
Garam secukup rasa - kurangkan garam kalau letak budu

Kisarkan bawang merah, bawang putih, halia, serai dan cili kering
Masukkan santan dalam periuk. Biarkan hingga menggelegak tanpa perlu dikacau. 
Masukkan bahan kisar dan biarkan dbuduhati-hati dengan garam, jika kuah telah masin dengan budu, garam tidak perlu.gan api perlahan hingga kuah agak pekat
Kacau sekali sekala, masukkan asam keping dan gula melaka
Tambahkan budu dan garam secukup rasa
Biarkan mereneh hingga pecah minyak dan agak pekat
Rasa kuah tumis mestilah sedikit masam dan sedikit manis







   Air lada dan ulaman




Air lada
10 biji cili padi merah
1 ulas bawang putih - dibakar
1 biji bawang merah - dibakar
1 sudu teh belacan - kalau suka
Cuka atau limau kasturi
Gula dan garam secukupnya

Untuk Ulaman
Timun - dipotong memanjang
Kacang panjang - diracik nipis
Kubis - dihiris halus
Bunga Kantan - dimayang halus
Daun kesum - dimayang halus
Pucuk kunyit muda - dimayang halus
Taugeh 
Daun selasih

Gaulkan semuanya bersama







    Solok lada





Solok lada
3 ekor ikan kembung - dikikis isinya
7 biji cili hijau muda (cili solok) - dibelah tengah dan di keluarkan bijinya dan disimpan
1 cawan kelapa parut - ambil yang putih sahaja
6 ulas bawang merah 
1/2 inci halia 
1/2 sudu teh lada hitam - kalau suka
1 sudu teh garam 
1 sudu teh gula 
1/2 cawan santan pekat. 

Ikan dibuang tulang dan diambil isinya sahaja, kikis dengan sudu dari ekornya
Tumbuk isi ikan, kemudian tumbukkan pula bawang merah dan halia dan biji cili
Gaul rata bersama garam dan gula
Tumbuk kelapa dan gaulkan bersama bahan adunan isi ikan tadi
Sumbatkan adunan kedalam cili, buat hingga habis semuanya
Susun cili didalam periuk yang dialas pucuk ubi atau kacang panjang
Masukkan santan kedalam dan masak dengan api perlahan hingga agak kering kuahnya. Angkat dan sedia dihidangkan







  Ikan percik dan ayam bakar




Bahan sampingan
Keropok ikan
Ikan goreng tepung
Telur masin
Daging bakar





    Sedap sangat ni...tengok balik terus rasa terliur







   Gaul dengan nasi putih panas-panas, pun kemainlah sedapnya









No comments:

Post a Comment