Sunday 3 September 2017

SHAKSHUKA ( POACHES EGGS IN TOMATO SAUCE)









   Shakshuka





Ternampak menu ni pada laman instagram seseorang
Tetapi terasa sangat segan nak minta resepi darinya
Bukannya teman rapat yang biasa bertegur sapa
Rasa macam sedap je
Macam sesuai nak dihidangkan pada ahli rumah






   Dihidangkan bersama tortilla yang dibakar garing





Walaupun kami tak pandai nak makan menu
Tapi kami tahu isi rumah pasti menggemarinya
Bermulalah episod bertanyakan pada Mak Cik Googgle yang serba tahu
Percubaan pertama, ubah serba sikit ikut kesesuaian selera
Tanya pada En.Suami dan anak-anak tentang rasanya
Alhamdulillah....
Ini antara rasa yang mereka gemari







   Jus saleri untuk En.Suami dan kopi O pekat tanpa gula untuk kami




Dah cuba beberapa kali
Dah ubahsuai sikit-sikit
Inilah resepi yang kami gemari
Oleh kerana ia kegemaran semua ahli rumah
Haruslah kami titipkan disini
Kalau ada teringin nak mencuba
Silalah ....






   Sesuai untuk sarapan dan makan malam juga





SHAKSHUKA ( POACHES EGGS IN TOMATO SAUCE)
Resepi : Aniza Saidin ( Aniza little kitchen)


Bahan A
500 gram daging cincang
2 sudu besar tepung jagung
2 biji bawang holland- di kisar
4 ulas bawang putih - dikisar
2 inci halia -dikisar
2 sudu rempah sup
Garam secukup rasa
2 sudu minyak sapi ( boleh gunakan minyak zaitun)

Bahan B
2 biji bawang holland - dicincang
5 biji tomato masak - di celur, kopek kulit dan di dadu 
2 sudu besar tomato puree
2 biji cili hijau - dicincang atau dihiris halus
4 biji telur
Garam dan gula secukup rasa

Bahan C
Daun sup
Daun bawang
Daun parsli 
Bawang goreng

Bahan D
Roti perancis atau roti pita dibakar


Gaulkan daging kisar bersama tepung jagung
Panaskan 2 sudu minyak didalam non stick pan dan tumiskan bahan kisar hingga wangi
Masukkan rempah sup dan kacau rata, masak hingga rempah wangi dan agak garing
Masukkan daging kisar dan masak hingga daging agak kering
Perasakan garamnya. Angkat dan ketepikan

Panaskan minyak didalam non stick pan yang sama dan tumiskan bawang holland yang dicincang
Masak hingga bawang layu, masukkan buah tomato yang dicincang
Renih hingga tomato hancur dan masukkan tomato puree dan sedikit air kalau perlu
Masukkan juga cili hijau dan renihkan hingga mendidih
Perasakan garam dan gulanya

Perlahankan api dan letakkan daging yang siap dimasak tadi diatas sos tomato
Buatkan empat lubang kecil, pecahkan sebiji telur didalam mangkuk dan perlahan-lahan masukkan kedalam lubang tadi. Buat hingga habis semua telur tadi
Tutupkan non stick dengan penutup periuk anggaran 3 minit
Buka tutup dan taburkan Bahan C kalau suka
Hidangkan panas bersama Bahan D


Tip: boleh juga dimasak sekali Bahan A dan Bahan B seperti memasak sos spaghetti bolognise







  Sesuai juga dihidangkan bersama roti perancis




Selain dari tortilla kami suka juga hidangkan bersama roti perancis
Pun tak kurang juga enaknya
Makan waktu panas-panas
Kena hidangkan terus dalam bekas yang dimasak
Sebab telur cair tu
Dan kuahnya yang sedikit berair
Tabur daun parsley diatasnya
Wangi sangat baunya







   Set sarapan yang membuatkan perut bernyanyi riang












No comments:

Post a Comment