Wednesday, 22 April 2015

ROTI SARANG LEBAH








Roti sarang lebah





Muskhil betul kenapa di panggil roti sarang lebah
Langsung tak serupa
Sebab kami memang pernah tengok sarang lebah kat kampung dulu
Memang tak sama langsung
Jauh panggang dari api
Tapi kami buatlah juga
Terliur tengok orang lain dok post gambar
Nampak macam best sangat
Kebetulan anak-anak balik bercuti
Seronok sikit makan ramai-ramai
Kalau berdua dengan En.Suami memang tak makanlah roti
Alamatnya berkulat dalam tuppaware
Kali pertama buat kurang menjadi
Mungkin kami malas menguli kut
Mengelat...uli sikit- sikit...
Tapi kami tak serik, walaupun anak- anak dah cuak
Takut kena paksa makan hmmm...
Kali ni memang sangat cantik hasilnya
Mengembang dan gebu sesangat
Kami yang paling gembira
Nak makan pun rasa sayang
Macam nak keringkan ...pastu letak varnish
Boleh jadikan hiasan kat dapur...
Nak menambahkan enaknya lagi roti sarang lebah ni
Kami buatkan juga butterscotch sos
Wallawei memang umph sangatlah
Kalau makan ni jangan dok rajin nak kira kalori bagai
Makan dulu lepas tu gi gym
Kami juga nak kongsi resepi butterscotch wif coffee juga
Yang ni memang extra sedap, bagi penggemar kopilah
Ok tak mau cerita panjang lagi....jadi...Disini kami titipkan resepinya
Boleh cuba kalau suka...



extra garing



Roti Sarang Lebah ( Bee Hives Bread)
Di olah: aniza little kitchen

Bahan A

500 gram tepung gandum
40  gram susu tepung
100 gram gula castor
11 gram yis kering
80 gram butter atau margerine
1 sudu kecil bread improver
1 sudu kecil bread softener

Bahan B

1 biji telur gred B
1/2 cawan yogurt
200 ml air

Bahan C

1 biji telur
1/4 cawan susu cair

Bahan D
Almond, pistachio , bijan hitam, kuaci dll

Campurkan semua bahan A hingga sebati dan masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan uli hingga adunan elastik.
Adunan memang agak lembik jadi jangan ditambah tepung lagi
Biarkan adunan naik dua kali ganda anggaran 30 minit.
Tumbuk2 adunan untuk membuang angin
Sapukan tangan dengan minyak
Bulatkan adunan dan biarkan didalam bekas hingga adunan naik sekali ganda lagi
Sapukan adunan dengan bahan C
Taburkan bahan D
Bakar dengan suhu 180 c bergantung kepada oven masing- masing.








Butterscotch Vanila Sos

4 sudu besar butter
1 cawan gula perang
3/4 cawan cream atau susu cair
1 sudu teh Vanila
1/2 sudu teh garam


Panaskan butter hingga cair
Masukkan gula, biarkan hingga gula mencair dan berbuih
Masukkan cream atau susu cair, kacau hingga 9 minit
3 minit pertama dengan api perlahan
6 minit terakhir dengan api sederhana
Padamkan api, masukkan Vanila dan garam
Kacau hingga sebati
Boleh di simpan didalam jar kaca...


My recipe butterscotch wif coffee

4 sudu besar butter
1/2 cawan gula perang
3/4 cawan cream atau susu cair
1 sudu teh instant coffee
1 sudu teh Vanila
1/2 sudu teh garam


Panaskan butter hingga cair
Masukkan gula, biarkan hingga gula mencair dan berbuih
Masukkan cream atau susu cair dan instant coffee kacau hingga 9 minit
3 minit pertama dengan api perlahan
6 minit terakhir dengan api sederhana
Padamkan api, masukkan Vanila dan garam
Kacau hingga sebati
Boleh di simpan didalam jar kaca...


Tip akak
Sebab adunan ni amat lembut akak guna mixer untuk menguli selama 15 minit
Kemudian akak masukkan dalam plastik besar dan akak golek2 dan uli2 adunan tu lagi selama 15 minit lagi.
Akak biarkan adunan mengembang didalam plastik, bila dah naik dua kali ganda akak golek2 lagi untuk mengeluarkan angin. Sapu minyak ditangan untuk membulatkan adunan supaya tak melekat.
Disebabkan kualiti tepung yang berlainan mengikut jenama, masukkan air sedikit2 untuk menentukan kelembutan doh.

No comments:

Post a Comment