Kisahnya.....
Kek margerin Mak kami yang paling tersedap
Sebab kami dapat makan setahun sekali jeee
Waktu hari raya
Mak akan bakar sebijik setahun sekali
Selalunya dua malam sebelum raya
Kak Jah dan Kak Teh akan datang kerumah kami
Bawa sekali barang-barang nak buat kueh...
Untuk pengetahuan semua, Kak Jah dan Kak Teh ni memang pandai buat kek
Dan beberapa jenis kuih yang moden yang lain
Semperit , maamur dan biskut kelapa
Ini cerita 40 tahun yang lalu yer...
Cerita kami belum masuk sekolah lagi
Mak kami pulak pakar buat kueh tradisi
Baulu, kueh goyang, karas dan peneram
Kueh bangkit Mak pun tersedap juga, gebusss
Kek Mak akan menggunakan banyak sangat telur, kira- kira 8 bijik rasanya
Guna margerin Planta, tak boleh guna yang jenama yang lain katanya
Tapi sukatan bahan yang lain Mak dah lupa....
Kak Jah dan Kak Teh pun dah merantau jauh susah nak jumpa dah sekarang ni
Kami sekeluarga pun sama, masuk tanah rancangan
Mak pulak tak dak buku resepi....
Dulu-dulu kami ghajin simpan segala resepi lama ni
Tulis dalam buku log yang kulit tebal tu...penuh satu buku dengan segala resepi warisan
Buku tu kami tinggai kat kampung...
Satu hari tu kami balik, kononnya nak buat biskut buah kana
Capai buku resepi kat rak...tengok- tengok buku tu dah hancuq lebuq
Anai-anai dok makan isi dalamnya...
Tamatlah riwayat resepi tradisi dan warisan dari Mak dan jiran-jiran
Antara resepi terbaik semua ada kat dalam tu
Kali ni kami nak letaklah juga kat sini kek mentega asli ni...
Walaupun rasanya tak sama macam kek yang Mak buat tu
Tapi tak palah...kut-kut nanti anak cucu kami teringin nak makan kek macam kami buat ni
Depa bolehlah cari resepi kat sini
Kalaulah blog ni panjang umuqnya...
Dengan itu kami titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka...
Kek mentega asli
KEK MENTEGA LEMBAB
Resepi : Aniza Saidin ( Aniza little kitchen)
Bahan A
250 gram mentega tulen - kami guna Anchor salted
180 gram gula halus
4 biji telur gred A
1 sudu teh essen vanila
Bahan B
Diayak bersama
200 gram tepung gandum
1 1/2 sudu teh baking powder
Bahan C
1/2 cawan susu segar
Panaskan oven dalam pada suhu 170'C selama 10 minit
Pukul butter dan gula hingga kembang dan bertukar warna menjadi putih
Masukkan telur sebiji demi sebiji hingga habis
Perlahan mixer dan masukkan tepung berselang seli dengan susu segar hingga habis semuanya
Lengserkan loyang berukuran 8 inci dan lapikkan dengan baking paper
Bakar selama 40 minit mengikut oven masing- masing
Cucuk kek dengan menggunakan lidi sate, bila keluar bersih maknanya kek sudah masak sepenuhnya
Sejukkan sebelum dikeluarkan dari loyang
Tip kami :
Boleh gunakan tepung naik sendiri dengan sukatan yang sama
Boleh gantikan susu segar dengan susu cair
Boleh gantikan susu segar dengan 2 sudu besar susu pekat manis
No comments:
Post a Comment