KUIH LIMAS NEGERI PERAK
Resepi asal : Puan Mas Cotek
Diolah oleh : Aniza little kitchen
Bahan A
Lapisan bawah
Diblend dan ditapis
1 1/4 cawan tepung gandum
2 cawan santan cair
1 1/2 cawan jus pandan
3 sudu besar gula
Bahan B
Lapisan atas
Di blend dan ditapis
3/4 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan santan pekat
1/2 sudu teh garam
Bahan C
Sampan daun pisang secukupnya
Gula pasir secukupnya
Masukkan 1 sudu besar gula kedalam acuan sampan daun pisang
(Kami letakkan 1/2 sudu besar aje)
Tuangkan bahan A anggaran 3/4 penuh kedalam acuan
Kukuskan anggaran 12 minit
Angkat dan sendengkan sikit, kalau ada air diatasnya
Masukkan pula bahan B hingga memenuhi acuan
Kukus lagi anggaran 10 minit
Sejukkan dan sedia dihidangkan
Tip kami :
Tepung limas berbeza dengan tepung pelita kerana tepung pelita menggunakan tepung beras
Tapi tepung limas menggunakan tepung gandum walaupun cara penyediaannnya hampir sama
No comments:
Post a Comment