Tauhu Anura dan sos manis
TAUHU ANURA
Resepi : Aniza Saidin (Aniza little kitchen)
Bahan A
12 biji tauhu kering yang kecil
Bahan B
2 sudu besar minyak masak
2 ulas bawang putih dicincang
1 labu bawang holland yang kecil dicincang
Bahan C
2 biji kentang sederhana besar didadu kecil
1 biji karot didadu kecil
1 batang saleri didadu
1/2 cawan air
Bahan D
1 sudu teh lada sulah atau lada hitam
Serbuk perasa kalau suka
Garam secukup rasa
Bahan E
6 ekor udang sederhana besar di cincang
1 sudu teh tepung jagung dibancuh bersama 2 sudu besar air
Bahan F
1 biji telur
1/2 sudu teh lada sulah
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng
Bawang goreng untuk hidangan
Lubangkan satu bahagian bahan A, ketepikan dahulu
Panaskan minyak, tumiskan bahan B hingga wangi tak perlu garing yer
Masukkan bahan C, kemudian masukkan bahan D
Biarkan hingga kentang dan karot empuk, kalau perlu boleh tambahkan air
Masukkan pula bahan E dan biarkan hingga kering sedikit
Masukkan inti kedalam tauhu yang sudah di lubangkan tadi
Isi hingga penuh dan tauhu jadi padat
Campurkan bahan F, pukul sebati
Ambil tauhu celupkan kedalam telur dan goreng hingga garing
Angkat dan toskan minyaknya
Sedia dihidangkan bersama bawang goreng dan sos manis
SOS MANIS
2 ulas bawang putih ditumbuk lumat
50 gram kismis atau kurma dikisar halus
1/2 cawan cili kisar
1/2 cawan sos cili
1 buku gula melaka
Sedikit jus lemon atau air asam jawa
1 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Bijan goreng untuk taburan
Masak bahan diatas hingga pekat dan berkilat
Boleh tambah asam atau gula ikut citarasa masing- masing
Ada yang suka sos sedikit manis dan ada yang suka sedikit masam
Sepinggan sekejap je dah habis...
No comments:
Post a Comment