Sunday, 30 October 2016

KUIH NONA MANIS













KUIH NONA MANIS
Oleh: Aniza Saidin (Aniza little kitchen)
Untuk 25 biji kuih 

Bahan A
2 biji telur
1/2 cawan gula pasir
1 cawan santan  - guna santan kotak Kara 
1 cawan tepung gandum

Pukul telur hingga kembang , masukkan gula pasir dan santan
Kacau hingga sebati, tambahkan tepung gandum dan kacau hingga tak bergentel
Ketepikan sebentar

Bahan B
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan air daun pandan - ambil 5 helai daun pandan dan kisar dengan 1/2 cwn air dan tapis
1/4 cawan gula pasir
1/4 cawan tepung jagung
Secubit garam
Sedikit pewarna hijau apple

Satukan gula, tepung jagung, garam dan sedikit pewarna hijau. Kemudian masukkan santan yang dicampur dengan air daun pandan. Kacau sampai rata dan tidak berbintil-bintil.
Kemudian masak dengan api sederhana hingga ia meletup-letup, berkilat dan sedikit pekat. Angkat dari dapur dan biarkan sehingga suam suam kuku.
Tuangkan adunan A ke dalam adunan B. Kacau rata sehingga ia menjadi adunan yang pekat dan licin. Saya kisar dengan blender bagi menjadikan adunan yang sebati. 
Ketepikan dahulu sementara kita sediakan adunan putih


Bahan C
1 cawan santan pekat - guna santan kotak Kara 
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam halus

Satukan semua bahan C dan kacau rata. Kemudian masak atas api sederhana sambil sentiasa di kacau hingga ia pekat.
Tunggu suam sedikit dan masukkan dalam piping bag atau botol sos
Panaskan periuk pengukus sehingga airnya mendidih
Balut tutup kukusan dengan kain
Sapukan minyak pada acuan lompang yang kecil
Tuangkan adunan hijau kedalam acuan lompang hingga 3/4 cawan
Kemudian paipkan adunan putih di tengah-tengah adunan hijau, tekan sedikit supaya adunan naik memenuhi acuan cawan lompang.
Kukus selama 7 hingga 10 minit
Sejukkan sebelum dikeluarkan dari acuan
















No comments:

Post a Comment