Peach cobble
Hidangkan bersama aiskrim
Resepi : Aniza Saidin (Aniza little kitchen)
Bahan A
Untuk intinya
1 tin buah peach - ( kalau guna buah peach segar lagi sedap)
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar air buah peach
Bahan B
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar gula
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
3 sudu besar mentega sejuk - dipotong dadu
2/3 cawan buttermilk
1/4 sudu teh serbuk kulit kayu manis- kalau suka
Bahan C
1/2 cawan mentega
Panaskan oven pada suhu 170'C
Masukkan Bahan C kedalam bekas tahan panas dan masukkan kedalam oven hingga butter mencair
Boleh guna bekas kecil atau sebiji caserol yang sederhana besar
Campurkan Bahan A dan masukkan kedalam bekas tahan panas
Masukkan tepung kedalam bekas dan masukkan bahan kering
Gaul rata dan masukkan mentega sejuk, gaul rata dengan menggunakan hujung jari hingga bercampur rata. Jangan terlebih gaul yer
Masukkan buttermilk dengan menggunakan spatula gaul hingga sebati adunan
Gunakan skop icecream, skopkan adunan keatas campuran buah peach tadi
Boleh tabur sedikit gula perang diatas adunan biskut tadi
Bakar selama 30 hingga 40 minit hingga keperangan
Sedap dihidangkan suam bersama icecream
Dok beratuq tunggu giliran nak kena makan
Untuk juadah minum petang
No comments:
Post a Comment