Apam kampung
Teringat dulu-dulu
Kemain susah lagi kalau nak makan apam
Kami orang kedah panggei apom
Kena buat ibu dulu...
Kena peram ibu roti dengan tepung dua hari
Sampai berbuih- buih dan berbau sangat masam
Mak kami simpan ataih para...
Letak dalam mangkuk ayan lapik dengan pinggan ayan yang berisi air
Takut semut dok pi hurung...
Dua hari lepaih tu barulah jadi apom...
Baru boleh buat menyorok aka sarapan pagi...
Lupa pulak nak bagitau...
Kami guna tepung beras yang dikisar guna lesung kisar
Berjam-jam nak habiskan setakat dua pot susu beras
Lenguh tangan kebas buntut nak menyiapkannya...
Sekarang mudah....
Koyak plastik terus dapat tepung...
Peram guna mauripan kejap aja dah naik tinggi
Terus boleh kukus
Dalam masa 2 jam dah boleh makan apam
Mudah dan senang....
Kali ni kami buat apam guna tepung gandum
Ceduk ilmu dari puan Yatie pakar KUIH MELAYU
Cantik dan molek sungguh kejadiannya
Kami sangat berpuashati dengan teksturnya dan rasanya
Oleh itu....
Kami titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka....
Perasa pandan
APAM KAMPUNG
Resepi asal : blog yatie memories
Diolah oleh : Aniza Little Kitchen
Bahan A
2 sudu kecil rata yis mauripan
1/4 cwn air suam
1 sudu kecil gula halus
Bahan B
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula pasir
1 1/4 cawan air
secubit garam
1 sudu kecil perisa pandan
1 sudu kecil pewarna hijau
Satukan bahan A, kacau rata dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
Satukan bahan B dlm mangkuk besar dan gaul rata.
Masukkan bahan A tadi. Gaulkan, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1/2 jam.
Lenserkan loyang 9x9x3 inci dngn sedikit minyak, gaulkan lagi adunan tadi sebati dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 1/2 jam lagi. Kukus adunan selama 40 minit.
Biarkan kuih betul-betul sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam.
Perasa ros
Tip tambahan dari Puan Yatie:
Selalunya saya gaul sebati adunan, kemudian perap 1/2 jam. Setelah setengah jam, saya gaul rata lagi, barulah tuang dlm loyang yg telah di gris minyak. Saya perapkan lagi dlm 1/2 jam dan terus kukus dlm 40 minit. Saya buat mcm ni supaya apam ni naik cantik dan halus je texture nya. Kalau kita terus tuang kat loyang dan perap, kemudian kukus, apam naik tinggi tapi texture nya kasar. Terpulang pada selera masing-masing ya.
Jangan biarkan adunan apam terlebih naik, nanti apam rasa masam dan menurun bila di kukus.
Kalau mahukan apam naik tinggi sikit, guna loyang 8 inci utk adunan ni.
Kalau guna acuan seperti di atas, kukus selama 20 minit. Sebelum tuang adunan, sapukan sedikit minyak di sekeliling acuan.
No comments:
Post a Comment