Wednesday 25 May 2016

IKAN BELANAK MASAK LEMAK KUNIN





Jarang sangat nak jumpa ikan belanak sekarang ni...
Kegemaran bapak kami ni
Ikan belanak sangat berlemak dan amat lembut isinya
Kebetulan terjumpa dikedai runcit berdekatan rumah kami
Kamipun beli...teringin nak goreng garing tanpa dibuang sisik 
Bapak kami makan ikan belanak camni
Tapi risau anak dan En.Suami tak pandai pulak nak makan 
Kamipun buanglah sisiknya 
Kelar banyak-banyak biar rangup isinya
Teringin juga nak makan masak lemak kunin
Campur nenas...
Kemain lagi sedapnya
Makan dengan nasi panas berasap
Enaknya tak terkata...
Tambahan ada sambal belacan dan sedikit ulaman 
Ceritapun tak guna.... 
Kami titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka...






  Lemak kuning ikan belanak bersama nenas




MASAK LEMAK KUNIN IKAN BELANAK BERSAMA NENAS
Resepi : Aniza Saidin ( Aniza Litt kitchen )

Bahan-bahan
5 ekor ikan belanak
2 biji bawang merah - dihiris halus
1 inci kunyit hidup - ditumbuk bersama garam
2 batang serai - diketuk
5 biji cili padi akar atau
2 biji cili hijau
1/4 biji nenas - dikopek dan dipotong kecil
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 keping asam gelugur
Garam secukup rasa

Masukkan santan cair kedalam periuk bersama bawang merah, kunyit dan serai
Kacau hingga mendidih dan masukkan ikan serta nenas
Masukkan juga asam gelugur
Biarkan hingga ikan masak masukkan santan pekat serta cili 
Kacau selalu hingga kuah mendidih,tambahkan garam kalau perlu
Sedia dihidangkan 






   Sedap juga digoreng garing









No comments:

Post a Comment