Monday 23 May 2016

KETAM BERSOS PLUM





     





KETAM BERSOS PLUM
Resepi : Aniza Saidin ( Aniza little kitchen)

Bahan A
3 ekor ketam -dibersihkan dan dipotong 2
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam

Bahan B
Dikisar bersama
3 ulas bawang putih
I biji  bawang besar
1" halia

Bahan C
2 sudu cili kisar

Bahan D
2 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
3 sudu sos plum- kami guna jenama life
3/4 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk mengoreng

Satukan bahan A hingga rata dan letakkan ketam didalam loyang
Kukus hingga ketam masak dan toskan,simpan air lebihan ketam tadi
Panaskan minyak dalam kuali goreng ketam sebentar , tak perlu lama sebab ketam sudah masak
Keluarkan lebihan minyak dan tinggalkan anggaran 3 sudu besar
Tumiskan bahan B, kacau hingga wangi dan agak garing
Masukkan pula bahan C, kacau hingga cili garing
Masukkan bahan D dan air ketam tadi
Biarkan agak pekat baru dimasukkan ketam 
Kacau sebentar dan sedia dihidangkan










Tip kami :
Selepas dikukus bolehlah disalut ketam dengan sebiji telur yang dipukul sedikit dan golekkan di atas tepung jagung barulah digoreng, proses ini akan menghasilkan kulit ketam yang rangup
Boleh juga dimasukkan sebiji telur didalam kuah yang mendidih , dikacau sebentar barulah di curah di atas ketam tadi.





No comments:

Post a Comment