Wednesday, 25 May 2016

ONDEH-ONDEH BIJAN AKA KUIH BOM INTI KACANG HIJAU









   Ondeh-ondeh bijan



Ada yang panggei ondeh-ondeh
Ada yang dok sebut kuih bom
Ada yang kata namanya kuih bijan
Ada yang letak inti nyior atau kelapa
Ada suka inti kacang tanah
Kami orang kedah suka letak inti kacang hijau
Pada kami semuanya sedap belaka
Ada yang letak ubi keledek 
Ada yang letak kentang
Ada juga yang campurkan tepung beras
Semua ok...
Semua kena belaka...
Ondeh- ondeh yang sedap pada kami 
Kulitnya lembut tapi tak berminyak
Intinya manis dan berlemak
Kami suka kulitnya yang sedikit gelap 
Paling gemar inti kacang hijau
Sebab tu kami titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka...,





    Ondeh-ondeh inti kacang hijau



ONDEH-ONDEH BIJAN
Resepi : Aniza Little Kitchen ( Aniza Saidin)

Bahan A
Diayak bersama
2 1/2 cawan tepung pulut
2 sudu besar  tepung gandum

Bahan  B
Dicampurkan sebati
1 cawan air suam
2 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam

Bahan C
Bijan secukupnya
Inti kacang hijau atau inti kelapa atau inti kacang tanah 

Masukkan Bahan B kedalam Bahan A dan uli hingga sebati
Kalau keras boleh ditambahkan sedikit air lagi
Ambil sedikit adunan leperkan, masukkan inti dan tutup dengan kemas
Bulatkan atau bentukkan ikut kesukaan
Golekkan diatas bijan hingga menutupi semua permukaan tepung
Buat hingga siap semuanya
Rehatkan selama 30 minit
Goreng dengan minyak yang banyak, gunakan api yang sederhana panas hingga keperangan
Toskan minyak dan sedia dihidangkan




   
     Extra garing



Inti kacang hijau
500 gm kacang hijau - direndam semalamam 
1 1/2 cawan gula pasir
1 keping gula melaka
1 helai daun pandan
1/2 cawan minyak masak
Cara-cara
Kacang hijau di rebus sehingga empuk dan lembut
Boleh gunakan pressure cooker
Masukan gula pasir, gula melaka, minyak masak dan daun pandan. Masak lagi sehingga pekat 
Sejukkan


Tip kami :
Jangan digoreng terus kuih sesudah siap. Biarkan anggaran 1 jam untuk mengelakkan kuih meletup











No comments:

Post a Comment