Rosemary chicken
Ayam panggang paling simple dan mudah disediakan
Kalau anak-anak nak ayam panggang...
Inilah menu yang selalu kami sediakan
Kalau ada tetamu pun...
Inilah juga menu yang menjadi kesukaan
Anak-anak buah bukan main suka lagi
Kalau kami sediakan menu ni tatkala mereka berkunjung
Selalunya kami sediakan juga sos lada hitam atau sos continental untuk dimakan bersama ayam panggang ni...
Kali ni kami sediakan bersama brokolli yang direbus dan stuffed potato
Alhamdulillah sedap selera anak-anak dan En.Suami
Bersama ini kami titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka....
Hidangkan bersama stuffed potato dan brokolli
ROSEMARY CHICKEN
Resepi : Aniza Saidin (Aniza little kitchen )
Bahan A
1 ekor ayam ( belah di tengah dadanya)
Bahan B
digoreng dan sejukkan
5 ulas bawang putih
3 sudu besar olive oil
Bahan C
dikisar bersama bahan B
1 sudu besar rosemary kering
1 inci halia
2 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil serbuk cayenne blh gantikan dgn serbuk cili
2 sudu besar gula perang blh gantikan dgn madu
2 sudu kecil garam
Bahan D
6 ulas bawang putih
Bahan E
4 biji kentang
Baby karot
Keringkan ayam dengan paper towel. Cuba masukkan bahan D dibawah kulit ayam, dibahagian paha dan dada.
Lumurkan keseluruhan ayam dengan bahan B yang dicampurkan bahan C. Perapkan ayam sekurangnya 3 jam.
Panaskan non stick pan, gorengkan ayam dan curahkan lebihan minyak perapan kedalam pan dengan api yang paling kuat. Proses ini penting untuk menahan jus ayam daripada keluar semasa memanggang dan menyebabkan ayam kering. Biarkan 3 - 5 minit setiap belah ataupun hingga kulit ayam keperangan. Akak gunakan pemanggang ajaib untuk proses ini.
Tambahkan 1/2 cawan air kedalam pemanggang ataupun pan dan perlahankan api. Susunkan kentang dan karot kedalam pemanggang dan teruskan proses memasak hingga air kering. Balik-balikkan ayam sekali sekala. Semasa menghidang boleh di curahkan lebihan jus ayam semasa memanggang tadi
Set hidangan yang lengkap...nyumm
No comments:
Post a Comment