Monday, 30 May 2016

BUBUR KACANG HIJAU PALING SEDAP










  Bubur kacang hijau



Kali ni kami nak bagi cara nak masak bubur kacang hijau yang sedap dan wangi
Kegemaran kami ni walaupun tak tahan berangin kalau makannya 
Kami sangai sekejap kacang hijau yang telah dicuci bersih sampai keluar bau wanginya
Lepaih tu barulah direndam sekurang-kurangnya 4 jam hingga kacang agak kembang
Proses ni penting untuk mendapatkan bubur kacang yang harum dan wangi dan mempercepatkan proses merebus kacang
Apapun kami titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka....






  Secukup rasa...tambah sedikit durian untuk rasa yang lagi ummph 




BUBUR KACANG HIJAU BERDURIAN
Resepi : Aniza Saidin (Aniza Little Kitchen )

BAHAN 
250 gram kacang hijau
2 cawan santan pekat
2 cawan air
5 ulas durian - boleh tambah kalau suka
3 sudu besar sagu biji - rendam 5 minit dan toskan
1/2 cawan gula pasir - boleh tambah kalau perlu
Gula merah atau gula kabung - dimasak dan ditapis
2 helai daun pandan
Secubit garam


Basuh kacang hijau hingga bersih dan sangai hingga berbau harum dan wangi
Rendam kacang semalamam atau sekurang-kurangnya 4 jam
Rebus kacang yang direndam tadi dengan sedikit air hingga kembang dan empuk 
Masukkan daun pandan dan tambahkan 2 cawan air kalau perlu
Masukkan gula pasir dan gula merah , masak hingga mendidih
Masukkan isi durian dan  biji sagu , masak hingga sagu menjadi jernih 
Tambahkan santan dan secubit garam
Rasakan manisnya, tambahkan gula kalau perlu
Kacau selalu dan masak  hingga mendidih
Sedia dihidangkan 







2 comments:

  1. sedapnya.terima kasih atas resepi ni.nk cubalah..heheh..silalah singgah blog saya : http://dirawanhartawan.blogspot.my

    ReplyDelete
  2. Trima kasih utk resipi ni, sy mtk halal ye resipi ni hrap mnjadi lah sy buat hehe

    ReplyDelete