Sunday, 22 May 2016

NASI AYAM WARISAN

P



Nasi ayam warisan 



Kami belajar masak Nasi ayam masa berumur 13 tahun
Jiran sebelah rumah kami dikampung Kak Zah sangat pandai masak Nasi ayam 
Sedap sungguh tapi Mak kami jarang masak Nasi Ayam sebab tak berapa suka dengan baunya
Bila kami dah kahwin kami selalu masak Nasi Ayam untuk Suami dan anak-anak
Ambil resepi dari kawan office Miss Wong cara masak nasi ayam Chinese style
Semuanya ada keistimewaan tersendiri 
Kami cuba semua cara dan campur adunkan samapilah kami puashati dengan rasanya
Resepi ni yang paling kami suka...
Nasinya lembut dan tak berminyak 
Ayamnya pun sangat sedap
Secukup rasa....
Apapun kami titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka...







Nasi ayam yang lembut dan bewarna kuning keemasan 




NASI AYAM WARISAN
Resepi : Aniza Saidin (Aniza little Kitchen)

Bahan A
1 ekor ayam -melebihi 2kg beratnya 
1 inci halia - diketuk
4 ulas bawang putih - diketuk
Air secukupnya 
Ayam boleh dipotong 4 atau dibiarkan seekor terus
 
Bahan B
Untuk perapkan ayam
3 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 inci halia - ditumbuk halus
2 sudu besar madu
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil minyak bijan - kalau suka

Bahan C
4 cawan beras
1/2 sudu teh serbuk kunyit
3 ulas bawang putih
1 inci halia
I kiub pati ayam 
2 helai daun salam atau bay leaves
1 helai daun pandan
Lemak ayam - kalau suka atau gantikan dengan 2 sudu mentega
4 cawan air rebusan ayam
3 butir gula batu
1 sudu kecil garam

Bahan D
Untuk Sup
2 ulas bawang merah - dimayang halus
2 ulas bawang putih- dimayang halus
Sedikit halia- diketuk
Air rebusan ayam
Garam secukup rasa
Daun sup, daun bawang dan bawang goreng

Bahan E
Untuk sambal merah
4 biji cili merah - dibuang biji ha
4 biji cilipadi merah
2 ulas bawang putih
Sebesar hujung jari halia
2 sudu besar sos cili
2 sudu teh gula
1 sudu teh garam
1 sudu teh jus limau atau cuka makan
1/2 cawan air rebusan ayam

Bahan F
Untuk kuah kicap
1/4 cawan sup
1 sudu besar kicap 


Rebus air hingga mendidih bersama halia dan bawang putih 
Masukkan  ayam dan rebus dengan api yang kuat anggaran 5 hingga 6 minit
Kalau seekor ayam rebus anggaran 10 hingga 12 minit.
Tutup periuk semasa merebus dan pastikan ayam tenggelam sepenuhnya
Toskan ayam diatas jaring dan simpan air rebusan untuk memasak nasi nanti
Satukan semua bahan B dan gaulkan hingga rata pada ayam yang sudah ditoskan tadi
Perapkan anggaran 15 hingga 30 minit
Boleh digoreng atau dibakar
Rendamkan beras bersama serbuk kunyit anggaran 15 minit dan toskan
Panaskan periuk dan masukkan lemak ayam
Tunggu hingga lemak mencair, tumiskan halia serta bawang putih hingga wangi
Masukkan daun salam dan daun pandan
Masukkan beras dan air rebusan asam serta kiub pati ayam dan garam
Pindahkan ke rice cooker dan masak seperti biasa
Untuk supnya pulak
Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi
Masukkan air rebusan ayam
Masukkan garam secukup rasa dan masak hingga mendidih
Masukkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng semasa menghidang
Untuk sambal merah
Kisarkan cili, bawang putih serta halia
Masak dengan api perlahan bersama bahan lainnya







Ayam yang dipanggang







Kami potong empat ayam ni...senang sikit proses nak merebus



















No comments:

Post a Comment